S obzirom na sve veću inflaciju i unatoč brzom rastu cijena električne energije i plina, Grad Beč sljedeće godine namjerava ponovno povećati naknade. To omogućuje automatsku prilagodbu Bečkim zakonom o valorizaciji.

Kako u nedjelju izvještava „Kronen Zeitung“, 2023. će se povećati i troškovi za kanalizaciju, otpad i vodu. Prema bečkom Zakonu o valorizaciji, naknade se automatski povećavaju ako je indeks potrošačkih cijena od zadnjeg povećanja porastao za više od tri posto. To će biti slučaj s obzirom na visoku inflaciju.

Ludwig ne želi obustaviti povećanje

Grad Beč bi imao mogućnost suspendirati zakon i suzdržati se od vrednovanja naknada. Gradonačelnik Michael Ludwig (SPÖ) trenutno ne razmišlja o tome: „Ne vidim to u ovom trenutku, jer također postoji potreba u dotičnim tvrtkama za pokrivanje troškova osoblja ili ulaganja kako bi se poduzeli koraci u polje obnovljive energije kako bi se odvojili od ovisnosti o plinu kako bi se slobodno razvijali”, kaže gradonačelnik u “Krone”.

Ludwig ne smatra valorizaciju pretjeranom: „Sve je u usklađivanju s inflacijom. Nije stvar u tome da bi trebalo biti daljnjih poskupljenja.”

Na pitanje je li linija SPÖ-a „Cijene niže, ali ne s bečkim naknadama“, Ludwig objašnjava: „Ne, poduzeli smo mjere, uključujući i za gospodarstvo, na primjer. Došlo je do pojednostavljenja u području trgovačkog prava. Stoga će nam biti nužno održati usluge od općeg interesa, posebno u ovim teškim vremenima. Na primjer, u zbrinjavanju vode i otpada te u opskrbi energijom. Wien Energie također će moći funkcionirati samo ako postoje odgovarajuća ulaganja da se to održi.“ Trenutno se ispituje zahtjev Wien Energie za povećanje cijena daljinskog grijanja za 92 posto.

Oštra kritika ÖVP-a i FPÖ-a

Oštre kritike dolaze iz ÖVP-a i FPÖ-a. Glavna tajnica ÖVP-a Laura Sachslehner zatražila je od čelnice savezne stranke SPÖ Pamele Rendi-Wagner da Ludwigu da riječ moći. Prema njenom mišljenju, SPÖ je „potpuno nevjerojatan“. “Beč pokazuje da SPÖ samo priča na veliko, ali ne djeluje u skladu s tim. Beč je antiteza zahtjevima SPÖ-a na saveznoj razini. Moglo bi se gotovo pomisliti da postoji tajni automatizam u SPÖ-u: kad god Rendi-Wagner usmeno zahtijeva smanjenje cijena, njezin stranački kolega Ludwig zapravo povećava naknade“, rekla je Sachslehner u emisiji.

Čelnik bečke FPÖ Dominik Nepp govorio je o „crvenom dizanju cijena koje sve više Bečana tjera u siromaštvo“. “Politika SPÖ-a je čisto licemjerje. Na saveznoj razini traži se ograničenje cijena, u Beču crveni gradonačelnik povećava stanarine u općinskim zgradama, kanalizaciju, smeće i kanalizaciju te cijene bazena i parkinga. Stanovništvo Beča neće dopustiti prevarantskom gradonačelniku da se izvuče s ovom drskošću”, rekao je Nepp, koji je nedavno žestoko kritizirao i planirano poskupljenje daljinskog grijanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime