Foto: Copyleft / CC

Liberal Emmanuel Macron ponovno je izabran za predsjednika Francuske. Prema izlaznim anketama nakon zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju navečer, očito je nadvladao desničarsku kritičarku EU Marine Le Pen. Prema emiterima France 2 i TF1, Macron je dobio oko 58 do 58,2 posto glasova, Le Pen samo 41,8 prema 42 posto.

Macronovu pobjedu prvenstveno treba shvatiti kao poraz Le Penove. Le Pen je priznala poraz. U njihovom glasačkom centru začuli su se glasni zvižduci kada su objavljeni rezultati. Nakon prvog kruga izbora, brojne stranke pozvale su da se izgradi “zid protiv krajnje desnice” i da predsjednica Le Pen, koja unatoč svom izrazito umjerenijem držanju i dalje zauzima ekstremno desničarske stavove, glasom za Macrona bude spriječena da zavlada Fancuskom.

44-godišnjak je također imao koristi od općenite želje za stabilnošću s obzirom na rat u Ukrajini. Ipak, mnogi Francuzi nezadovoljni su Macronovim prvim mandatom i smatraju njegov politički stil arogantnim. Parlamentarni izbori su već u lipnju i trenutno se smatra vrlo malo vjerojatnim da će Macron i tamo moći pobijediti. To znači da njemu i zemlji prijeti kohabitacija, što znači da izvršni predsjednik i šef vlade pripadaju različitim strankama.

Uzdah olakšanja u Europi

Macronova izborna pobjeda trebala bi biti veliko olakšanje za Njemačku i Europu, čak i ako karizmatični liberal nipošto nije svugdje idealan partner. Njegov protivnik želio je raskinuti s tijesnom suradnjom s Njemačkom koja je trajala desetljećima.

Euroskeptična nacionalistica Le Pen također je nastojala odlučno obuzdati utjecaj Europske unije u Francuskoj, a mogla je zakočiti brojne projekte u Bruxellesu iz vlastitog interesa. Posljednje, ali ne i najmanje važno, njezina blizina šefu Kremlja Vladimiru Putinu potaknula je zabrinutost da bi se čvrsta proukrajinska fronta Zapada mogla srušiti pod Le Pen.

Datei:Marine Le Pen and Vladimir Putin (2017-03-24) 02.jpg
LePen na sastanku sa Putinom. Foto: www.kremlin.ru

Le Pen je današnji izborni poraz pokušala pretvoriti u početak kampanje za parlamentarne izbore u lipnju. Neće odustati, a svoje pristaše je upozorila da postoji „opasnost“ da Macron pobijedi na još jednom parlamentarnim izborima.

Le Pen gubi drugi dvoboj od Macrona

Već 2017. godine u drugom krugu predsjedničkih izbora sučelili su se tadašnja politička zvijezda Macron i desničarska Le Pen. U to vrijeme, međutim, Le Pen je bila mnogo jasnije inferiorna u odnosu na svog protivnika – dobila je samo trećinu glasova.

Macron, koji se u predizbornoj kampanji oslanjao na ekonomski napredak, uspio je ući u Elizejsku palaču 2017. sa svojim pokretom La Republique en Marche. U to vrijeme više ljevičarski kandidat, sada sve više zastupa liberalno-konzervativna pitanja. Prije nego što je postao predsjednik, Macron je radio kao investicijski bankar, savjetovao je socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea i bio je ministar gospodarstva od 2014. do 2016. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime