Više neto plaće, popust na gorivo ili jednokratni bonus za energiju – neke su od mjera savezne vlade u sklopu energetskog paketa za 2022. No što dobivate od toga?

Paket pomoći savezne vlade za 2022. namijenjen je podršci građanima. Cilj je da svi imaju više novca u novčaniku. Ali moglo bi proći neko vrijeme prije nego što svi osjete olakšanje. U međuvremenu, već se raspravlja o novom paketu olakšica za ovu godinu. Čelnik stranke CSU Markus Söder traži paušal za energiju od 300 eura za umirovljenike.

Prema izračunima IW-a, osobito obitelji s niskim primanjima trebale bi imati koristi od energetskog paketa savezne vlade za 2022. godinu.

Svi zaposlenici koji su razvrstani u porezne razrede od 1 do 5 trebali bi koristiti paušalnu stopu od 300 eura bruto energije energetskog paketa. No, puni iznos dostupan je samo zaposlenicima čiji je oporezivi dohodak ispod osnovne porezne olakšice od 10.000 eura. Rezultat je to izračuna Udruge poreznih obveznika. Ako slijedite ovaj pristup, oženjeni zaposlenik s djetetom, poreznom klasom 4 i godišnjom plaćom od 45.000 eura dobio bi paušal cijene energije od 216,33 eura. Da je godišnja plaća 15.000 eura, isti bi zaposlenik primao 248,83 eura. Te bi isplate trebale biti na računima građana u rujnu uz plaću poslodavca.

Najveći učinak na građane, prema Focusu, imaju jednokratna plaćanja za energiju i dječji bonus.  Obitelji s djecom stoga bi trebale imati koristi od energetskog paketa.

Olakšica je namijenjena posebice obiteljima s niskim primanjima. To je rezultat izračuna njemačkog ekonomskog instituta (IW) za Welt am Sonntag. To uključuje obitelji s bruto godišnjom plaćom od 35.000 eura. Ako ova obitelj ima dvoje djece, primaju sljedeće isplate: po odrasloj osobi 300 eura energije paušal, po djetetu 100 eura dječji bonus, nakon odbitka poreza ostaje 657 eura. Izračuni pretpostavljaju da se nitko od odraslih ne vozi na posao.

Tko nije zaposlen, ne dobiva paušal za energiju od 300 eura. To se prije svega odnosi na umirovljenike i studente. U politici, međutim, postoje napori da se to promijeni zahtjevom Markusa Södera (CSU). Međutim, što će s tim biti, još nije jasno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime