Nacionalno vijeće Austrije je u srijedu, glasovima ÖVP-a i Zelenih, odlučilo nadoknaditi troškove energije bonusom od 150 eura. Bonus je namijenjen smanjenju sljedećeg računa za struju za ovaj iznos i primjenjuje se jednom po glavnom prebivalištu, ali ne i za sporedna prebivališta. Preduvjet je da prihod ne prelazi određene maksimalne granice.

Za jednočlano kućanstvo to je 55.000 eura, za višečlano 110.000 eura po kalendarskoj godini. Naknada troškova energije oslobođena je poreza na dohodak i pristojbi i ne može se uračunati u tekuće isplate socijalne pomoći.

Olakšice su predviđene i za tvrtke. Povećanjem avansa za poreze na energiju energetski intenzivnim proizvodnim tvrtkama s pet na 25 posto trebalo bi bolje osigurati njihovu likvidnost. Poduzeća mogu dobiti povrat dijela plaćenog poreza na energiju od porezne uprave. Ovaj sustav trebao bi se primijeniti ove i sljedeće godine.

Savezni kancelar je naglasio da je pomoć u Austriji deset puta veća nego u Njemačkoj. No također je važno ne poduzimati pogrešne mjere, koje bi samo podigle cijene. Riječ je o odgovornoj politici. I, prema Nehammeru: „Neće biti posljednji put da govorimo o poskupljenjima i inflaciji.“

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime