Foto: Hans-Peter Bock, O’Connell Bridge preko rijeke Liffey

Prije svega cijene stanova, ali i drugih svakodnevnih stvari, učinili su Dublin najskupljim gradom za život unutar Europske unije, skupljim čak i od od Pariza, Berlina i Rima, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno u utorak 09. lipnja 2020. godine.

Irski glavni grad zauzeo je 46. mjesto na globalnoj listi u godišnjem istraživanju troškova života u gradovima, što na prvu i ne zvuči pretjerano, ali kada pogledamo razultate na europskoj razini, Dublin je šesti najskuplji u Europi iza Züricha, Berna, Ženeve, Londona i Kopenhagena.

Ukoliko pak gledamo na samu Europsku uniju, Dublin tu ispada najskuplji  posebno zbog jednog razloga – cijena stanova, koje su danas prosječno više od €2,000 mjesečno.

“Kao i proteklih godina, jedan od glavnih čimbenika koji utječu na rangiranje Dublina jesu troškovi smještaja”, rekao je Noel O’Connor, stariji savjetnik u tvrtki Mercer koja je provela istraživanje.

Iako informacije nisu ohrabrujuće, O’Connor je rekao da je irski glavni grad i dalje atraktivno mjesto za sve koji se odluče doseliti u Irsku, a to potvrđuje i dalje veliki interes hrvatske populacije za preseljenjem u ovu zemlju.

“Kako Brexit napreduje, organizacije i velike tvrtke sa sjedištem EU-a u Velikoj Britaniji možda će trebati potražiti alternativne lokacije u EU-u, a Dublin će se vjerojatno naći u najužem izboru preferiranih opcija, što će sigurno dodatno povećati troškove u glavnom gradu”, rekao je Noel O’Connor.

Napomenimo da je najskuplji grad na svijetu i dalje Hong Kong, koji je ponovno zauzeo prvo mjesto od ukupno 209 gradova koji su se našli na listi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime