Posebni obiteljski događaji na kojima je neophodno prisustvo zaposlenika mogu dati pravo na dodatne dane godišnjeg odmora. Brak, rođenje ili smrt: U takvim slučajevima zaposlenici ne moraju nužno teretiti svoj račun za godišnji odmor. U nekim slučajevima umjesto toga mogu uzeti poseban dopust. Jedan, dva ili tri dana? Kad je riječ o izvanrednim dopustima, međutim, može postojati diskrecija ako ništa nije propisano ugovorom o radu.

Dakle, tko ima pravo na plaćeno slobodno vrijeme i kada?
Pravo nije jasno regulirano zakonom u Njemačkoj. S pravnog stajališta, izvanredni dopust je zapravo “međusobno oslobađanje obiju ugovornih stranaka od glavnih obveza iz radnog odnosa”, kako objašnjava Marc André Gimmy, odvjetnik i pravnik specijalist radnog prava.

U kolokvijalnoj uporabi izraza, poseban dopust često znači oslobađanje od obveze rada uz nastavak isplate plaće. Posebni dopust se tada tretira kao dodatni dan odmora i u skladu s tim plaća.

Kako je uređen izvanredni dopust?
Posebni dopust općenito nije reguliran zakonom. Za razliku od propisa o godišnjim odmorima koji su regulirani u Saveznom zakonu o godišnjim odmorima i koji su poznati većini zaposlenika, često nema dubljeg znanja o temi posebnog godišnjeg odmora, kaže Marc André Gimmy. No, uvijek vrijedi baciti pogled na radni ili kolektivni ugovor. Prema Gimmyju, često postoje „manje-više detaljni propisi“ o okolnostima pod kojima zaposlenici mogu zatražiti nekoliko dana plaćenog izvanrednog dopusta.
U kojim se prilikama može dati poseban dopust?
Posebni obiteljski događaji na kojima je nužno prisustvo zaposlenika mogu opravdati pravo na izvanredni dopust. To uključuje, na primjer: dan vlastitog vjenčanja ili registracije građanskog društva, pokopi uže obitelji (roditelji, djeca, bračni drug), rođenje djeteta, nepredviđena bolest bliskih srodnika koja zahtijeva kućnu njegu, operativno ili poslovno preseljenje i posjetite liječnika ako se ne može utjecati na termin.
Kaarina Hauer, voditeljica pravnog savjetovanja pri Radničkoj komori Bremena, ima sljedeće iskustvo: Poslodavci koji nemaju ugovorni ili kolektivni ugovor obično su susretljiviji kada je riječ o izvanrednim dopustima kada su u pitanju osobito životne situacije. „Također igra ulogu koliko dugo postoji radni odnos„, kaže Hauer. Netko tko je zaposlen na ograničeno razdoblje od šest mjeseci vjerojatno će dobiti manje dana izvanrednog dopusta za pojedinačne događaje od nekoga tko je u tvrtki zaposlen dvadeset godina. A u načelu su radni odnosi bolje osigurani zbog kolektivnih ugovora – čak i kada su u pitanju plaćeni izvanredni dopusti.
Mora li se odobriti izvanredni dopust? U načelu vrijedi sljedeće: Poseban dopust također se mora prijaviti i odobriti poslodavac. Kao i u mnogim pitanjima profesionalne suradnje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime