Dolazak u Austriju

Odvažili ste se i konačno ste stigli u željeni grad? Čestitamo i želimo vam puno sreće i uspjeha. Kako bi vam početak života u dijaspori bio što ugodniji, donosimo vam par savjeta koji će vam barem malo olakšati start u novi život.

Ako ste tek našli stan ili ga još uvijek tražite, kliknite na našu rubriku “Stanovanje” i pročitajte različite savjete o traženju stana, prijavi boravka, sklapanju ugovora o najmu ili troškovima koje vas očekuju.

Sad kada ste konačno tu, jedan od najvećih izazova predstavljat će vam brza i pravilna integracija u društvo. Ključna aktivnost na tom polju je učenje jezika vaše nove zemlje. Za više informacija o toj kompleksnoj temi, kliknite ovdje i budite slobodni dijeliti savjete dalje svojim prijateljima i poznanicima, kako uživo, tako i lajkanjem i dijeljenjem naših stranica na Facebooku.

Jedna vrlo korisna stvar može biti i integracija u hrvatsku dijasporu i participacija u raznim klubovima i društvima te sudjelovanje u njihovim aktivnostima. To je savršena prilika za upoznavanje novih ljudi, sklapanje prijateljstava te razmjena iskustava s ljudima koji se nalaze u sličnoj situaciji kao i vi.

I naravno, ne zaboravite prijatelje koji su ostali u domovini. Ostanite u kontaktu s ljudima s kojima ste do sada boravili, budite podrška onima koji nakon vas dolaze u inozemstvo i budite aktivan član zajednice u kojoj sada boravite.

Odlazak iz zemlje

Svjesni smo da odlazak iz zemlje zna biti itekako bolan i težak. Napuštanje obitelji, rodbine i prijatelja te korjenita promjena načina života i okoline predstavljaju sami po sebi dovoljno velik stres za svakoga. Napuštanje rodnog grada ili sela nije samo emotivno pitanje nego uvelike i pitanje dobre organizacije. Ako ste se već odlučili na odlazak ili o tome ozbiljno razmišljate, nadamo se da vam ovdje navedena check-lista može pomoći kako bi taj veliki životni korak prošao što bezbolnije.

Prije nego što spakirate kofer, provjerite i riješite sljedeće stvari:

– Novac

Što preciznije i realnije izračunajte troškove koje vas očekuju prilikom preseljenja. Nije tajna da u takvoj situaciji mnogo toga treba platiti pa stoga dobro izračunajte imate li dovoljno novca ne samo za odlazak, nego i za prvih mjesec-dva boravka u inozemstvu.

– Dokumenti

Provjerite valjanost putovnice. Ako vam putovnica ističe za vrijeme planiranog boravka u inozemstvu, informirajte se na vrijeme u nadležnom konzulatu Republike Hrvatske o terminima i mjestu na kojemu možete produžiti putovnicu. Obično ambasade organiziraju tzv. “konzularne dane” jednom ili dvaput mjesečno u svim većim gradovima u Austriji. Za više informacija posjetite web-stranice Veleposlanstava Republike Hrvatske u Austriji.

Ne zaboravite provjeriti valjanost vaše vozačke dozvole, tj. da li imate europsku vozačku dozvolu. Sve vozačke dozvole izdane u Hrvatskoj bi morale važiti u cijeloj Europskoj Uniji, što ne vrijedi za dozvole iz Bosne i Hercegovine. One se naime moraju predati u policijsku postaju grada u kojemu ćete boraviti nakon čega ćete vrlo brzo bez većih komplikacija u zamjenu dobiti vozačku dozvolu zemlje u kojoj boravite. Napominjemo da se iz BiH u u nekim državama može prepisati samo A1, A ili B kategorija, dok u Austriji to vrijedi samo za B kategoriju. Za sve ostale kategorije se moraju polagati dodatni ispiti.

Ne zaboravite prevesti na njemački jezik i sve ostale važne dokumente poput rodnog lista, vjenčanog lista, potvrde o nekažnjavanju te raznih svjedodžbi i certifikata koje posjedujete.

– Odjava adrese i stana

Ovisno o stambenoj situaciji, pobrinite se na vrijeme da odjavite stan kojeg napuštate, da odjavite adresu u nadležnom uredu i da promijenite adresu u važnim dokumentima.

– Vize i radne dozvole

Državljanima Republike Hrvatske vize više nisu potrebne. Ipak, do 1.7.2020 treba izvaditi dozvolu za boravak (tkz. Anmeldebescheinigung) i radnu dozvolu, na koju se u pravilu čeka dva tjedna. Od 1.7.2020 ni te dozvole više neće biti potrebne.

– Banke i računi 

Organizirajte na vrijeme termin kod vašeg financijskog savjetnika i razmotrite opcije zatvaranja računa u banci ili zadržavanje istog uz punomoć osobe od vašeg povjerenja. Provjerite i mogućnost otvaranja deviznog bankovnog računa i raspitajte se za uvjete. Informirajte se kod vašeg savjetnika o opcijama koje se nude kada je u pitanju štedna knjižica i transfer novca sa stare na novu u inozemstvu. Ako ostajete u istom bankovnom sustavu (UniCredit, Raiffeisen, Sparkasse itd.) možda neke stvari budu funkcionirale jednostavnije. Osim toga, ne zaboravite da neke zemlje traže potvrdu vašeg financijskog stanja kao dokaz da možete sami sebe uzdržavati. U slučaju otvorenih kredita, savjetujte se s bankom o načinu daljnjeg plaćanja.

– Poništenje raznih ugovora na vrijeme

Pri tom mislimo na ugovore koji se tiču raznih osiguranja, telekom operatora, televizije i raznih drugih ugovornih obaveza.

– Zdravlje

Prije napuštanja zemlje obavezno se podvrgnite generalnom zdravstvenom pregledu, što uključuje i posjetu stomatologu. Nakon preseljenja ćete teško naći vremena i mogućnosti za to, a i jezična barijera će vas dodatno demotivirati kada je u pitanju odlazak liječniku. Provjerite stanje s cjepivima, tj. jeste li cijepljeni i koja cjepiva su u zemlji u koju odlazite obavezna. Ako redovno pijete lijekove, obavezno se pobrinite da ih imate dovoljno (barem za 2-3 mjeseca) nakon što dođete u stranu zemlju.

– Prodati stvari, ostaviti ih negdje ili ponijeti sa sobom?

Namještaj, odjeća, ukrasi, tehnika, strojevi, knjige, predmeti velike materijalne ili osobne vrijednosti, računalo, laptop, mobitel… Razmislite dobro što ćete učiniti s navedenim stvarima, tj. možete li sve ponijeti sa sobom ili ih pak ostaviti kod nekoga. I prodaja nije loša opcija ako niste vezani za navedene predmete…

– Kućni ljubimci

Ako vodite kućnog ljubimca sa sobom, pobrinite se na vrijeme za sve potrebne zdravstvene i druge potvrde. Ako ljubimca ostavljate, pobrinite se da to bude u najboljim mogućim uvjetima.

– Jezik

Idealno bi bilo posjetiti neki tečaj ili malo osvježiti znanje jezika ciljane zemlje. Za više savjeta o učenju jezika, kliknite ovdje.

I na kraju, oprostite se od obitelji i prijatelja i zakoračite hrabro u novi život. Pratite redovno našu stranicu i ostanite informirani i povezani s mnogobrojnom hrvatskom dijasporom. Možda vas neka nova prijateljstva i nove priče tek očekuju.

Bilo kako bilo, uredništvo portala Hrvatska dijaspora vam od sveg srca želi puno osobnog i poslovnog uspjeha u Austriji i u vašem novom gradu!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime