Više od četvrt stoljeća nakon krvavog etničkog rata, u Bosni i Hercegovini raste zabrinutost zbog nadolazećih sukoba: Unatoč upozorenjima međunarodne zajednice, Skupština Republike Srpske odlučila je jučer navečer raskinuti središnje državne ovlasti u područjima oporezivanja, pravosuđa, sigurnosti i obrane i te sektore prebaciti pod nadležnost Republike Srpske.

Sjednicu je predvodio Milorad Dodik, šef stranke SNDS i srpski član državnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Dodik je isprva ostavio otvorenim želi li – kako je ranije najavljivano – stvoriti zasebnu vojsku za Republiku Srpsku.

Većina za Dodika

Gotovo cijela oporba se u znak protesta klonila glasanja u banjalučkom parlamentu. Ipak, prijedlog Dodikove stranke postigao je čistu većinu sa 49 glasova za. Dodik je najavio da će u roku od šest mjeseci pokrenuti zakone u kojima će se reorganizirati područja za koja središnja država više nije priznata kao nadležna. Srpski parlament već je u listopadu odlučio odvojiti se od središnje farmaceutske vlasti. Zbog toga je najviše državno odvjetništvo u glavnom gradu Sarajevu otvorilo istragu o sumnji na “kršenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine”.

„Papirna republika“ Bosna i Hercegovina

Dodik je godinama prijetio odvajanjem Republike Srpske od središnje države. Bosna i Hercegovina nije ništa drugo do “papirnata republika”, rekao je Dodik danas u banjalučkom parlamentu. Dodikov pothvat prijeti uništenjem arhitekture Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Time je okončan rat koji je trajao više od tri godine između Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Nakon što se Dodik, konkretnije nego ikad, zaigrao sa temeljima Bosne i Hercegovine, oglasili su i veleposlanici brojin zapadnih zemalja u svom zajedničkom priopćenju:

„Današnja odluka Narodne skupštine Republike Srpske da započne izradu zakona za stvaranje paralelnih institucija u Republici Srpskoj predstavlja daljni korak ka eskalaciji. Članovi vladajuće koalicije u RS-u moraju biti svjesni da nastavak ovog slijepog puta osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim perspektivama entiteta, ugrožava stabilnost zemlje i cijele regije i ugrožava budućnost BiH sa EU. Povećane tenzije i blokada funkcioniranja institucija ograničit će ekonomske mogućnosti koje su dostupne građanima, odvratiti ulaganja i odvratiti pažnju od borbe protiv korupcije. Političari iz RS-a i oni u FBIH imaju prilike da nastave dijalog i hitno pronađu rješenje. Ohrabrujemo sve lidere da izgrade međusobno povjerenje tako što će odmah napustiti retoriku podjela i eskalacije i vratiti se u državne institucije u punom kapacitetu, gdje mogu razgovarati i o pitanjima neslaganja. Fokus sada treba biti na napredovanju u reformama važnim za građane i na putu pristupanja EU“ stoji u zajedničkom priopćenju veleposlanika zapadnih zemalja.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime