Od srijede se putnici u međugradskim i regionalnim vlakovima moraju cijepiti, preboljeti ili testirati na korona virus. Sada željeznica želi kontrolirati propise – samo u prvih nekoliko dana na 400 veza. Deutsche Bahn je u utorak najavio odgovarajuće kontrole takozvanog 3G pravila. To će nasumično provoditi sigurnosno i kontrolno osoblje, objavila je skupina.

Provjere se provode samo tijekom vožnje, a ne prilikom ukrcaja. „3G“ pravilo vrijedi samo za vlakove, a ne za stanice i perone. Ako ne pokažete dokaz u vlaku, morate izaći na sljedećoj stanici. Tu inspektori također mogu zatražiti pomoć od federalne policije. „Samo u prometu na daljinu planirane su kontrole na 400 priključaka u prvih nekoliko dana nakon stupanja na snagu novih pravila“, navodi se. Ako bi putnike trebalo isključiti s putovanja jer se nisu pridržavali takozvanih 3G pravila, djelatnici bi mogli zatražiti pomoć od federalne policije. Željeznica tako provodi odluke Federalne vlade u novom Zakonu o zaštiti od zaraza od prošlog tjedna. Promjene su od utorka u Saveznom glasniku zakona i stoga vrijede od srijede. Namjera je pobliže regulirati kontakte s obzirom na sve veći broj zaraza koronom.

Željeznički sindikati EVG i GDL kritizirali su nova pravila u željezničkom prometu. Boje se dodatnog tereta za vlakove. „Zaposlenici željeznice nisu zamjenici šerifa, to mora biti stvar federalne policije“, rekao je prošli tjedan zamjenik predsjednika sindikata željeznica i transporta (EVG) Martin Burkert. S njim se složio i šef GDL-a Claus Weselsky: „Osoblje vlaka ne može preuzeti kontrolu nad „3G“ propisima. Tko god to zahtijeva, nema pojma o željeznici“, rekao je za list „Die Welt“. „Od početka pandemije naši zaposlenici rade izvanredan posao u najtežim uvjetima“, rekao je u utorak Berthold Huber, član Uprave za putnički promet. „I sada su ponovno suočeni s ogromnim izazovima. Zato se, osim nasumičnih provjera našeg osoblja, oslanjamo i na suradnju putnika u provedbi nove zakonske regulative.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime