Sveta Katarina Aleksandrijska kršćanska je svetica i mučenica. Osim godine rođenja (koja ipak nije sasvim sigurna) i podatka da je 304. podnijela mučeništvo u Aleksandriji, malo se zna o Katarininu životu, a stvarne podatke teško je razlučiti od legende. Prema predaji, Katarina je bila lijepa mlada Egipćanka koja je, u trenutku kad je upravitelj Maksimin Daja preuzimao vlast u Aleksandriji, bila pozvana na svečanost koja je uključivala i pogansko žrtvovanje životinja. Katarina je odbila u tome sudjelovati zbog svoje kršćanske vjere.

On ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No Katarina, služeći se govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji, rasvijetljeni milošću, prionuše uz kršćanstvo.

Ne mogavši  slomiti Katarinu,  Maksimin se razbjesnio  i dao je za nju načiniti posebno mučilo: kotač s bodežima, koji će je sasjeći. No to se mučilo raspalo. Tada je mučenica odvedena izvan grada gdje joj je odrubljena glava.

Poznata je izreka „Sveta Kata snijeg na vrata.“ Zato što je to obično vrijeme kasne jeseni kada dolazi do znatnijeg zahlađenja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime