Crvenom križu očajnički treba krv. Mjesecima je naglo pala spremnost stanovništva na darivanje krvi.

Crveni križ trenutno ima na zalihama samo 3000 jedinica krvi, što je 2000 manje od zalihe na koju ciljaju, kaže Ursula Kreil iz Crvenog križa. U Beču je nedavno spremnost za doniranje pala za 40 posto. Razlozi za to: Mnogi zaposlenici još uvijek rade od kuće ili im nije dopušteno donirati zbog nedavne infekcije korona virusom.

U Crvenom križu kažu da su zaražene osobe isključene iz davanja krvi 14 dana. Oboljelim osobama na izvanbolničkom ili bolničkom liječenju odgađa se darivanje krvi četiri tjedna nakon oporavka, a četiri mjeseca nakon boravka na jedinici intenzivne njege.

Dobrovoljna organizacija sada vodi opsežnu reklamnu kampanju osmišljenu da potakne ljude da doniraju krv. „Krv je lijek za hitne slučajeve koji spašava živote koji se ničim ne može zamijeniti“, kaže Kreil. Nema alternativa iz laboratorija, potrebni su ljudski darivatelji.

Općenito, žene mogu darovati krv do pet puta godišnje, a muškarci do šest puta godišnje. Jedini uvjet je da se mora poštivati ​​minimalni razmak od osam tjedana između darivanja. U Austriji, međutim, samo 3,65 posto stanovništva  zapravo donira krv, a u Beču je ta brojka samo 1,4 posto.

Međutim, potražnja za krvlju je velika. U Austriji se dnevno koristi do 1000 jedinica krvi, a u Beču, Donjoj Austriji i Gradišću čak 2600 tjedno. Osim toga, rat u Ukrajini znači da Crveni križ treba nove zalihe. U hitnim slučajevima, treba ih brzo poslati u krizno područje radi spašavanja ozlijeđenih osoba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime