Cijene uvoza porasle su u siječnju za nevjerojatnih 26,9 posto. Glavni razlog tome je stalno povećanje troškova energije. Cijena prirodnog plina je četiri puta veća nego u istom mjesecu prošle godine. Ruski napad na Ukrajinu mogao bi dodatno povisiti cijene.

Brzo rastući troškovi energije učinili su njemački uvoz skupljim u siječnju nego što je bio u više od 47 godina. Uvozne cijene u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle su za 26,9 posto, izvijestio je Savezni zavod za statistiku. „Posljednji put je došlo do veće promjene u odnosu na prethodnu godinu u listopadu 1974. kao dio prve krize cijena nafte“, navodi se. Tada je porast iznosio čak 28,8 posto. Ekonomisti su očekivali samo povećanje od 23,7 posto.

Povećani troškovi uvoza također će vjerojatno nastaviti podgrijati potrošačke cijene: prošle su godine porasle u prosjeku za 3,1 posto, najbrže od 1993. godine.

Masivno povećanje uvoznih cijena uglavnom je posljedica brzog rasta troškova energije: cijena uvoza porasla je za gotovo 144,4 posto. Cijene prirodnog plina bile su više od četiri puta više nego u siječnju 2021. Sirova nafta također je bila znatno skuplja za 66,8 posto, a mineralni proizvodi za 73,2 posto.

Cijene bi mogle nastaviti rasti

S ruskom invazijom na Ukrajinu, cijena plina i nafte prijeti daljnjim rastom. Zbog rata cijena nafte popela se iznad granice od 100 dolara po barelu prvi put od 2014. godine. Rusija je za Njemačku najvažniji dobavljač energenata, koji su ključni za tok gospodarstva.

Sirovi proizvodi u siječnju su koštali 24,5 posto više nego prije godinu dana. Za gnojiva i dušične spojeve trebalo je platiti gotovo tri puta više nego godinu dana ranije. Znatno su skuplji bili i sirovi aluminij (porast za 63,8 posto), sirovo željezo, čelik i ferolegure (55,6 posto), piljeno i blanjano drvo (porast za 42,4 posto) i plastika u primarnim oblicima (porast za 40,8 posto).

Cijene uvoznih kapitalnih dobara porasle su za 5,9 posto. Skuplji su bili prijenosna računala (plus 6,2 posto), strojevi (plus 6,1 posto), motorna vozila i dijelovi motornih vozila (plus 4,7 posto) i pametni telefoni (plus 4,5 posto). Poljoprivredna dobra koštaju 21,0 posto više. Dok su kod nas zelena kava (plus 68,2 posto) i žitarice (plus 29,8 posto) bile znatno skuplje, žive svinje uvozile su se po nižim cijenama (minus 0,6 posto).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime