Cijene goriva u Njemačkoj nastavljaju polagani pad. Njemački premium benzin E10 pojeftinio je peti tjedan zaredom, pokazuju današnji podaci ADAC-a. U Austriji je srednja cijena dizela koju je jučer utvrdio E-Control iznosila 2,089 eura, nakon 2,067 eura tjedan dana ranije. Kod benzina je poskupjelo s 2,079 na 2,095 eura. Za usporedbu: benzin E10 u utorak je u dnevnom prosjeku u Njemačkoj koštao 1,826 eura. To je bilo 1,7 centi manje nego tjedan dana ranije. Za dizel je iznosio 1,963 eura, što je pad od 2,6 centi.

Razlika u cijeni sirove nafte i goriva trebala bi ponovno porasti, rekao je Martin Grasslober, voditelj transporta u ÖAMTC-u. Mislio je na prošlotjednu istragu Saveznog tijela za tržišno natjecanje (BWB) koja je otkrila takvu razliku. Udruženje naftne industrije (FVMI) krivnju za različit razvoj događaja u Njemačkoj i Austriji prvenstveno vidi u nesreći rafinerije u Schwechatu.

Lokalne naftne tvrtke morale su pronaći alternativne pravce opskrbe, što je uz dodatnu logistiku uzrokovalo povećanje cijena u Austriji, kažu. Osim toga, cijene na benzinskim postajama ne ovise samo o cijenama sirove nafte, već i o cijenama (naftnih) proizvoda na međunarodnim tržištima, gdje je posljednjih mjeseci došlo do razlike u cijenama, prema riječima izvršne direktorice FVMI-ja Hedwig Doloszeski.  Platforma za obnovljiva goriva također poziva na uvođenje E10 u Austriji zbog visokih cijena goriva. Udio etanola u benzinu trebao bi se povećati sa sadašnjih pet na deset posto (kao u Njemačkoj), što je predviđeno programom vlade ÖVP i Zelenih. Dodatak biogoriva za dizel također će se povećati na deset posto.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime