Tvrtka Henley & Partners aktualizirala je svoju listu “najmoćnijih” putovnica svijeta, čija jačina prije svega zavisi od broja zemalja u koje se može ući s određenom putovnicom bez potrebe za dobivanjem vize.

Tako trenutno najjaču putovnicu svijeta ima Japan, s čijom putovnicom građani mogu u 191 zemlju svijeta. Od većih i značajnijih zemalja jedino Rusija zahtjeva vizu od Japanaca. Iza Japana odmah je Singapur, a treće mjesto na svijetu dijele Južna Korea i Njemačka. Njemačka putovnica dakle vrijedi kao najjača u Europi.

Državljani Njemačke tako mogu ući u 189 zemalja bez vize a kao kod Japana, uz neke afričke zemlje još Rusija traži vize kad su njemački državljani u pitanju.

Austrija dijeli peto mjesto skupa sa Danskom, Irska je na šestom mjestu, Švicarska dijeli sedmo mjesto zajedno sa Velikom Britanijom i SAD-om.

U samom svjetskom vrhu nalaze se Australija i Kanada, koje su skupa zauzele devetu poziciju.

Hrvatska se nalazi na 19. mjestu, koje joj omogućava ulazak bez viznog režima u 170 zemalja svijeta. Državljanima Republike Hrvatske viza ne treba za Kanadu i (osim Rusije) niti za jednu europsku zemlju. Vize Hrvatima još uvijek trebaju ako žele ući u Sjedinjene Države, no Hrvatska intenzivno radi na tome da se vizni režim SAD-a što prije prestane vrijediti za HR državljane, o čemu smo vas već izvještavali.

Za Australiju Hrvatima treba takozvana eVisitor-viza. Hrvatski državljani mogu podnijeti zahtjev za eVisitor (subclass 651) vizu online na web stranici australske Vlade – Odjela za imigraciju i državljanstvo. Nositelj eVisitor (subclass 651) vize može ući u Australiju u turističke ili kraće poslovne svrhe kao npr. sudjelovanje na konferencijama ili ispitivanje poslovnih mogućnosti. Za ovu vizu se ne naplaćuje pristojba. Tražitelj eVisitor vize mora posjedovati važeću putovnicu, a temeljem te vize je dozvoljen maksimalni boravak u trajanju 3 mjeseca i višestruki ulazak u zemlju unutar razdoblja od 12 mjeseci.

Napomenimo još da se Bosna i Hercegovina nalazi na relativno lošem 52. mjestu, dok najlošije 109. mjesto na zauzima Afganistan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime