Vrijeme praznih stadiona zasad je gotovo: savezne države dogovorile su se o 20-postotnoj iskorištenosti kapaciteta stadiona Bundeslige na početku sezone. Propis se odnosi i na ostale sportove.

Savezne države dogovorile su se o jedinstvenim pravilima za povratak navijača na vrijeme za početak Bundeslige prošlog vikenda. Prema informacijama njemačke tiskovne agencije od sudionika, šefovi državnih kancelarija dogovorili su šestomjesečnu probnu operaciju s gledateljima u uvjetima Corone. Ograničenje iznosi 20 posto kapaciteta stadiona – 1000 gledatelja u svakom je slučaju dopušteno na stadionu ili u dvorani. Jer pravila se ne odnose samo na nogomet, već i na rukomet i košarkaške utakmice.

Prema tim informacijama, trebala bi postojati važna ograničenja zbog trajne pandemije korone. Između ostalog, ne smiju se izdavati ulaznice za navijače pojedinih gostujućih momčadi. Ulaznice se prodaju samo na personalizirani način kako bi se mogli pratiti lanci zaraze. Stoga bi po mogućnosti trebali postojati potpuno digitalna rješenja u kontekstu prodaje ulaznica.

U skladu s važećim nacionalnim propisima, mora se poštivati ​​udaljenost od 1,5 metra. To će se postići „posebno smanjenjem maksimalnog broja gledatelja, izjednačavanjem protoka posjetitelja kroz segmentaciju na ulazu i izlasku, zabranom posluživanja i konzumiranja alkoholnih pića i zabranom ulaska ljudima koji su vidno pijani“, navodi se u izvještaju dpa. Međutim, nijedan gledatelj neće biti primljen na događaje ako je sedmodnevna zaraza na 100 000 stanovnika na mjestu događaja veća ili jednaka 35, a stopa zaraze ne može se jasno definirati. Za vikend je DFB kup bio svojevrsna probna vožnja za odgovarajuće higijenske koncepte.

Söder se nada ravnoteži
Nadležna sportska udruženja trebala bi znanstveno pratiti probni rad. Posebnu pozornost treba posvetiti problemima aerosola, kontrole prometa, prodaje ulaznica, ulaska i izlaska sa stadiona te razlikama između sportova u zatvorenom i na otvorenom. Najkasnije krajem listopada, nakon odluke, trebala bi se donijeti odluka o nalazima probnog rada i o prelasku u kontinuirani rad.

„To bi trebao biti svojevrsni eksperiment“, najavio je Bavarski premijer Markus Söder. Prije sastanka ponovio je svoj poziv na zajedničku strategiju. „Važno je da dobijemo jedinstvenu regulativu“, rekao je Söder na marginama zatvorenog sastanka parlamentarne skupine CSU u državnom parlamentu u Münchenu. Sve drugo bilo bi „vrlo teško za ligu i sport“. Uz to, nije riječ samo o nogometu, već i o odbojci, rukometu, košarci ili hokeju na ledu. „Iskreno ću vam reći, lako bih mogao izdržati šest mjeseci bez gledatelja“, rekao je Söder. Ali on osjeća „duboku želju mnogih ljudi za tim“. Zbog toga morate pronaći razumnu ravnotežu između želja i sigurnosnih interesa.

Borite se za brend Bundeslige
Unatoč međunarodnom divljenju zbog uspješnog ponovnog pokretanja u svibnju, Bundesliga se mora nastaviti boriti za atraktivnost svog proizvoda. Umjerene TV ocjene praznih utakmica na kraju sezone jednako su znak upozorenja kao i osjetljivi sukob s ultrašima u borbi za budućnost nogometa. To je jedan od razloga zašto su kreatori lige nedavno žestoko potaknuli ponovno otvaranje borilišta za najmanje nekoliko tisuća gledatelja na početku sezone.

Međutim, liga će još dugo biti daleko od normalne, kao što su pokazale najnovije rezolucije o „posebnim igračkim operacijama“: Navijači gostiju ostaju zabranjeni na stadionima; ako je situacija u regiji loša, igre se mogu u kratkom roku premjestiti na druga borilišta, klubovi u postupku licenciranja zasad će biti suspendirani; umjesto tri, još uvijek je dopušteno pet zamjena. Sve kako bi se lopta opet mogla kotrljati. „Unatoč tim neizvjesnostima, ne možemo ostati zatvoreni“, rekao je šef DFL-a Seifert i naglasio: „Potrebna je hrabrost u ovim uvjetima da se krene, s čvrstim uvjerenjem da možemo završiti ovu sezonu.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime