Od 1. kolovoza pada jedna od posljednjih dalekosežnih mjera protiv koronavirusa s prethodnom uredbom o karanteni. Procedura je nedavno postala jasna – ali što činiti u slučaju zaraze i dalje mnogima nije jasno.

U slučaju zaraze CoV-om i dalje se kriju brojna otvorena pitanja. Radnička komora u Beču, primjerice, govori o „novom podneblju“ u smislu radnog prava. Postoji zabrinutost zbog vjerojatnog nedostatka naknada od strane poslodavaca. Još uvijek postoji potreba za objašnjenjima što činiti u školama i bolnicama. Liječnička komora također se poziva na središnju točku.

Kako bi se provela nova uredba, kojom se karantena za osobe zaražene CoV-om pretvara u konvencionalno bolovanje, i dalje je „hitno potrebno da sustav socijalne zaštite preuzme Covid u sustav socijalne zaštite“, navode priopćenje za javnost predsjednika Austrijskog liječničkog zbora Johna Steinharta. Tek tada je “moguća odgovarajuća skrb”.

Liječnički zbor posebno je oprezan u pogledu nove zadaće CoV-a koja sada čeka liječnike u privatnoj praksi – konkretno odluke o bolovanju i ograničenju kretanja zaraženih CoV-om. Prema emisiji Liječničkog zbora, izmjene trenutačno važećih odredbi o pravilima karantene „primljene su na znanje“. Na pitanje ORF-a, liječnička komora se osvrnula na ponovno uvođenje telefonskog bolovanja i očekivano „značajno pojednostavljenje“ nadolazećeg novog CoV režima.

Većina bolnica još čeka

Dok šef liječničke udruge Steinhart poziva na popratne mjere poput ponovnog pokretanja testnog režima u ordinacijama radi ublažavanja pravila karantene, kraj karantene također predstavlja novi izazov za bolnice. U državnim klinikama u Salzburgu zaposlenici koji su zaraženi bez simptoma i koji nemaju kontakt s pacijentima moraju se 1. kolovoza pojaviti na dužnosti s FFP2 maskom. Ostale pokrajine još uvijek čekaju.

„Novo područje u radnom pravu“

Ako je do stručnjaka za radno pravo Philippa Brokesa iz Radničke komore (AK) Beč, trebalo bi pojasniti i kada će ubuduće biti moguće izdati bolovanje za osobe zaražene koronavirusom. „Uglavnom je nejasno kada zaraženi ljudi sada mogu ostati kod kuće“, rekao je Brokes, koji je u emisiji primijetio: „U smislu zakona o radu, ulazite u potpuno novi teritorij na mnogim razinama.“

Stručnjak za radno pravo jasno je poručio da mjere ne bi trebale oslabiti bolovanja. „Svatko tko se osjeća bolesno mora se smiriti i ne biti pozvan na posao“, kaže Brokes, koji se boji „velike mogućnosti sukoba“ zbog „nedostatka jasnih smjernica“ za tvrtke o tome kako u tim slučajevima dizajnirati radna mjesta .

Prije nego što uredba stupi na snagu, vlada mora razjasniti u kojoj mjeri poslodavac mora informirati radnu snagu o pozitivnim slučajevima CoV-a u tvrtki. „Posebno zaposlenici s prethodnim bolestima ili u uredu otvorenog tipa ovise o tome da poslodavac ispunjava svoju dužnost zaštite“, kao što Brokes ovdje napominje. Daljnja neodgovorena pitanja također se pojavljuju za AK u tijeku obveze čuvanja djece koja su bila pozitivna nakon što je u srpnju istekla uredba o vremenu posebne skrbi.

„Potpuno nejasno“

Sa stajališta čelnika učiteljskog sindikata Paula Kimbergera (Kršćanski unionisti, FCG), „potpuno je nejasno“ kako će se stvari nastaviti u školama nakon završetka karantene. Kimberger je u intervjuu APA-i kritičan prema činjenici da će se u budućnosti u škole primati svjesno zaraženi i potencijalno zarazni ljudi: „Teško je zamisliti da bi zaražena djeca sjedila pored svojih školskih kolega i da bi zaraženi učitelji predavali“, kaže Kimberger.

Natascha Taslimi, predsjednica Mreže za osnovno obrazovanje, također naglašava za APA da slanje zaraženih odgajatelja u vrtić na posao nije dobra ideja. Osoblje koje je pozitivno na koronavirus ne bi imalo priliku jesti i piti u vrtiću, jer mnogi objekti nemaju susjedne prostorije u koje bi osoblje moglo ići, a u isto vrijeme djeca ne mogu biti ostavljena bez nadzora.

Privatnost narušena?

Jutta Brandhuber iz sindikata privatnih zaposlenika u Koruškoj, pak, ukazuje na opasnost od diskriminacije. Pitanje je što je s maskama u otvorenim uredima, u turizmu i maloprodaji. Time bi zaposlenici mogli biti diskriminirani jer se može pretpostaviti da osoba s maskom ima Covid. Narušena je i zaštita podataka, jer poslodavcu ne morate reći od koje bolesti bolujete.

Gospodarska komora Beča: „Bit će jako skupo“

Gospodarska komora Beča (WKW) upozorava na visoke dodatne troškove zbog budućih oboljenja od koronavirusa. “Ukidanje karantene bit će jako skupo za bečke tvrtke. Sa stajališta gospodarstva, ova mjera nije do kraja promišljena”, kaže predsjednik WKW-a Walter Ruck. Iz današnje perspektive, slučaj koronavirusa trebao bi se od 1. kolovoza tretirati kao svako drugo bolovanje, prenosi WKW. To znači da savezna vlada više neće preuzimati zamjenske isplate zaposlenika zbog izostanaka zbog koronavirusa i da će poslodavci nastaviti isplaćivati ​​plaće.

Nakon što su gotovo svi zdravstveni stručnjaci pretpostavili novi CoV val u jesen, bečke će se tvrtke suočiti s dodatnim troškovima od gotovo 100 milijuna eura zbog bolovanja povezanih s CoV-om u jesenskom kvartalu. “Učinci su slični trajnom valu gripe”, kaže Ruck, koji brzo traži rješenje od odgovornih u politici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime