U Austriji se masovno povećavaju nove infekcije korona virusom. Kancelar Kurz ponovno pooštrava mjere, a trenutno najviše „bole“ ograničenja socijalnih kontakata, u što recimo spadaju otkazivanje svadbenih svečanosti. Poanta je spriječiti drugo zaključavanje sa, kako je rekao Kurz za ORF, „katastrofalnim posljedicama“.

U borbi protiv drugog koronskog vala, austrijska vlada ponovno drastično ograničava socijalne kontakte. Brojke su znatno porasle, iako regionalno u različitoj mjeri. „Moramo sada reagirati kako bismo spriječili drugo masovno zatvaranje“, rekao je kancelar Sebastian Kurz. Od sljedećeg tjedna samo je deset sudionika dopušteno na privatnim proslavama i događajima u zatvorenim sobama. Trebale bi postojati iznimke za sprovode i vjerske događaje. Međutim, kontrola privatnih stanova nije planirana jer nije u skladu s ustavom Republike Austrije.

Sve što vas veseli je potencijalno „mjesto zaraze“, rekao je Kurz i izazvao bijesne reakcije na društvenim mrežama. Radi se „o ograničenjima koja bole, ali su nužna kako bi se na vrijeme spriječilo drugo zaključavanje“, pojasnio je Kurz. Drugo zaključavanje imalo bi „katastrofalne posljedice“. To se apsolutno mora spriječiti. Kao primjer, zeleni vicekancelar i ministar sporta Werner Kogler navodi privatna slavlja nakon nogometnih utakmica.

Pored zdravstvenog problema, važno je smanjiti utjecaj na poslovni svijet. Austrija je u velikoj mjeri ovisna o turizmu. Stručnjaci strahuju da će se ove godine broj noćenja u Beču srušiti za oko 70 posto. U restoranima će gosti ubuduće morati nositi zaštitne maske. Ukloniti ih smiju samo kad sjede za svojim stolom. Opći zahtjev za maskom također bi se trebao primjenjivati ​​na tržnicama i sajmovima od ponedjeljka – čak i ako se održavaju na otvorenom.

Prema Vladi, pooštravanje ne utječe na profesionalno organizirane događaje u sportskom i kulturnom sektoru. Tamo ostaje na gornjoj granici brojka od 1500 ljudi u zgradama i 3000 na otvorenom.

hrvatskadijaspora.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime