Umirovljenici su također pogođeni rastućim cijenama hrane i energenata – ali obično ne primaju paušal za energiju. Savezna vlada nije uzela u obzir umirovljenike u paušalnoj stopi cijene energije. Ovo je izazvalo glasne kritike. No, jednostavnim trikom umirovljenici mogu osigurati i 300 eura. Očekuje se da će zaposlenici koji podliježu porezu na dohodak u rujnu dobiti takozvanu paušalnu stopu cijene energije. U sklopu paketa energetskih olakšica, federalna vlada odlučila je da svi koji plaćaju i porez na dohodak trebaju dobiti 300 eura. Bonus se isplaćuje putem plaće i također se sukladno tome oporezuje.

Ali koliko god to sjajno zvučalo – prijedlog da se dodatno plati vrlo je kontroverzan. Jer većina umirovljenika ne podliježe porezu i ne dobivaju ništa od planova za paušal cijene energije. No, postoji trik kako i umirovljenici mogu osigurati paušal za energiju. Zapravo je prilično jednostavno: pogođeni umirovljenici moraju raditi samo jedan dan u 2022., npr. kao mini-posao.

Stručnjakinja za financije CDU-a Antje Tillmann objašnjava kako trik funkcionira: „Dovoljno je, na primjer, da umirovljenik 2022. čuva unuka sat vremena i od svoje djece dobije minimalnu plaću od 12 eura u sklopu mini posla ili od samostalne djelatnosti. Zatim taj prihod navodi u svojoj poreznoj prijavi i prima paušalnu cijenu energije u svibnju 2023.“ Dakle, ako ste bili prijavljeni u Minijob-Zentrale za posao od 450 eura unatoč mirovini ili ste u poreznoj prijavi prijavili „samostalni rad„, također ćete dobiti 300 eura. Čak i u Ministarstvu financija potvrđuju da i umirovljenici na ovaj način mogu doći do novca. “Preduvjet za porezno priznavanje radnog odnosa između srodnika je u svakom slučaju da je on ozbiljno ugovoren i stvarno proveden sukladno ugovoru”, stoji u priopćenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime