Njemački umirovljenici uskoro će dobiti raskošno povećanje mirovina. Međutim, oko 100.000 starijih osoba suočeno je s neugodnim učinkom: plaćaju više poreza.

Od 1. srpnja mirovine će biti povećane za 5,35 posto – u novim saveznim pokrajinama za čak 6,12 posto. S obzirom na visoku inflaciju (trenutačno 7,3 posto), radost mnogih seniora je ograničena. A za tisuće postoji još jedan prigušivač. Kod njih mirovinski plus osigurava da će ubuduće morati plaćati porez. Objašnjavamo detalje i odgovaramo na najvažnija pitanja.

Zašto sve više starijih osoba plaća porez?
To je zbog Zakona o mirovinskim primanjima, koji je stupio na snagu 2005. godine nakon presude Saveznog ustavnog suda. Nakon toga se svake godine povećava oporezivanje mirovina. Godine 2005. oporezovano je samo 50 posto mirovine, pa je ove godine već 82 posto. Zauzvrat, doprinosi koji se plaćaju za starosnu mirovinu, tzv. mirovinski troškovi, mogu se u sve većoj mjeri odbiti od poreza.

Na kojoj visini mirovine moram platiti porez?
Postoje i osnovne naknade za umirovljenike kao i za sve ostale porezne obveznike. U 2020. godini ta je naknada iznosila 9.408 eura (ove godine 9.984 eura). Prema podacima Federalnog ministarstva financija, jedan umirovljenik samac koji nije imao drugih primanja i otišao je u mirovinu 2020. godine morao je plaćati porez na bruto mirovinu veću od 1166 eura (2010. je ta granica još uvijek bila 1357 eura). Važno je napomenuti da samo povećanje mirovine može uzrokovati da prijeđete ovu granicu i postanete porezni obveznici – a prema podacima Ministarstva financija, s tim će od 1. srpnja morati računati najmanje 103.000 umirovljenika.

Također je važno da porezni ured zaprimi sve obavijesti o primitku mirovine (uključujući i one koje se odnose na mirovine poduzeća, privatne mirovine te opskrbne i mirovinske fondove), ali sami ne odbijaju porez, kao što je slučaj sa zaposlenicima na plaći. Svaki umirovljenik stoga mora sam brinuti o svojim porezima. Porezni uredi po prvi put umirovljenicima nude online portal “Simply Elster” za prijavu poreza na dohodak za 2021. godinu. Rok za dostavu je 31. srpnja 2021.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime