Zbog još uvijek velikog broja novih zaraženih CoV-om, Beč sada ima poseban pristup u školama. Dok savezna vlada ne želi ništa mijenjati u školama do Uskrsa, Beč ponovno uvodi zahtjev za maskom u pozitivnim slučajevima.

Sigurnosni rizik u bečkim školama trebao bi biti što manji, kaže bečki direktor obrazovanja Heinrich Himmer. Zato smo odlučili uvesti stroža pravila. „Od sada, ako se u razredu pojavi jedan ili više pozitivnih slučajeva, maska ​​se mora ponovno nositi najmanje pet dana, a od 14. godine i FFP2 maska ​​u razredu„.

Osim toga, učenici tada moraju provoditi korona test pet dana zaredom. Mjere su nužne jer je „situacija u školama trenutno napeta„, rekao je Himmer. „Trenutno imamo preko deset posto zaposlenih u karanteni ili na bolovanju, što naravno opterećuje škole.

S obzirom na situaciju, Himmer bi poželio uniformna, stroža pravila savezne vlade za škole. Ali zato što nisu došli, Beč je djelovao sam, kaže Himmer. U načelu je razumno da u cijeloj Austriji postoje jedinstvene mjere i pravila. “Ali mi u Beču uvijek smo govorili da želimo da sigurnosni rizik bude što manji. Želimo da škole budu sigurne, pa je ovaj prelazak na maske definitivno jedan od lakših načina.”

Prema riječima ministra obrazovanja ÖVP-a Martina Polascheka, pravila o CoV-u u lokalnim školama ostat će nepromijenjena do uskrsnih praznika: maske se moraju nositi samo u hodniku, a broj testova zasad će ostati isti. Polaschek se jučer za eventualne izmjene pozvao na Ministarstvo zdravstva i savezna pravila. Kao odgovor uslijedile su oštre kritike – sve do zahtjeva za ostavku.

Ministar se također oglušio o zahtjeve studentskih predstavnika da se na završnim ispitima uzme u obzir teška situacija tijekom pandemije. Predstavnici roditelja iz Salzburga upozorili su da dramatično, regionalno različito narušavanje rada škola zbog broja zaraženih CoV-om „čini ovogodišnju srednjoškolsku diplomu apsurdom“ i pozvali su na ostavku ministra zbog Polaschekova pridržavanja obvezne usmene mature. 

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime