Korona je, barem kad se gospodarstvo promatra, gotova stvar. Brojne tvrtke ponovno počinju s radom i očajnički traže kadar.

Ministar rada Martin Kocher (ÖVP) pojavio se u ponedjeljak pred novinarima kako bi izvijestio o trenutnoj situaciji na tržištu rada. Posebno ga je razveselila pozitivna bilanca u travnju. Smirivanje stanja sa pandemijom i ukidanje mjera dodatno je potaknula pozitivnu dinamiku na tržištu rada, navodi se u priopćenju.

Krajem travnja 327.308 osoba bilo je na evidenciji AMS-a kao nezaposleni ili na osposobljavanju: njih 254.755 je bilo nezaposleno, a 72.553 na mjerama osposobljavanja u AMS-u. Stopa nezaposlenosti iznosila je 6,1 posto. Broj nezaposlenih trenutno je na najnižoj razini od 2012. godine; stopa nezaposlenosti čak je na najnižoj razini od 2008.

Najveći problemi u sektoru njegovateljstva

Rekordan je i broj slobodnih mjesta u njegovateljstvu. Krajem travnja zabilježeno je 272.000 nepopunjenih radnih mjesta. Kao i uvijek do sada, njegovateljstvo se navodi kao jedno od najbitnijih poslova u socijalnom sektoru, ali su i dalje preslabo plaćena. No tako nije trebalo biti.

Problem njegovateljstva trebao je biti stvarni prestižni projekt bivšeg ministra zdravstva Rudija Anschobera, no onda je pandemija stala na put. Pod Johannesom Rauchom reforma skrbi konačno će se oblikovati, tako je barem obećano. To posebno željno iščekuje Caritas: inače će do 2030. nedostajati 100.000 medicinskih sestara, navodi „Kronen Zeitung“.

Jedan od zahtjeva je da svi treninzi moraju biti besplatni. Za pripravnike bi trebao postojati i financijski bonus koji se temelji na njihovoj životnoj situaciji, ali bi trebao biti najmanje 500 eura.

Maloprodaja uvijek traži radnike

No, ne nedostaje radne snage samo u sestrinstvu. Prema podacima AMS-a Beč, u glavnom gradu trenutno ima oko 19.000 slobodnih radnih mjesta. „Krone“ se osvrnuo i na profesionalne skupine u kojima netko ima posebno dobre šanse.

Najviše slobodnih radnih mjesta trenutno je u maloprodaji (2.575). Mnogi tamošnji zaposlenici izgubili su posao tijekom pandemije i izolacije, a zatim su pronašli druge karijere. Sada, naravno, ova mjesta nedostaju. Plaća i uvjeti rada također su sve samo ne fantastični u ovoj branši.

Plus 447 % za hotele

U sektoru sezonkih radnika hitno je potrebna 2.171 osoba, a nakon gastro blokade zbog korone, restoranima i kafićima nedostaje točno 1.937 radnih mjesta – više od 260 posto u odnosu na prethodnu godinu. Slijede zdravstvene i socijalne službe. I ovdje su se mnogi predali i odustali od ovakvih poslova, potpuno iscrpljeni i razočarani tijekom pandemije. Sav dodatan posao koji se odradio u zdravstvu i socijali preslabo je bio plaćen.

Također, i u građevinarstvu se uvijek traži radnika – ovdje nedostaje 1756 radnih mjesta. Slijede javna uprava s 1025 radnih mjesta, održavanje zgrada s 863 radna mjesta te obrazovanje i usavršavanje. Relativno dobre mogućnosti postoje i u veleprodaji, gdje se traže 552 radna mjesta.

Ogromna je promjena od plus 447 posto u odnosu na prethodnu godinu kod slobodnih radnih mjesta u djelatnosti smještaja. I ovdje su radno vrijeme, mjesto rada i plaće često vrlo neprivlačne. 580 radnih mjesta mora biti popunjeno što je prije moguće.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime