Beč sastavlja paket energetske potpore. Za domaćinstva koja su posebno pogođena ide 200 eura. Rezultat je to današnjeg i sutrašnjeg sastanka bečkog SPÖ-a. Time se želi pomoći društveno i Beč učiniti manje ovisnim o međunarodnom uvozu energije.

Pomno se prati razvoj cijena energije, kaže gradonačelnik Michael Ludwig (SPÖ). Prosječno kućanstvo stoga mora snositi dodatne troškove od 500 eura. Vidite da sada morate poduzeti daljnje mjere.  Prema Ludwigu, paket energetske potpore temelji se na tri stupa.

S jedne strane, paušalni trošak energije od 50 milijuna eura bit će isplaćen nebirokratski i bez zahtjeva: Bečani koji su posebno pogođeni dobit će 200 eura – to su primatelji stambene pomoći, nezaposleni, osobe s minimalnim primanjima te umirovljenici s minimalnom mirovinom. U tim kućanstvima živi 65.000 djece, od čega 26.000 u jednoroditeljskim kućanstvima. Dakle, zamislite da „nijedno dijete ne mora sjediti u mraku ili hladnoći“, objašnjava Ludwig.

Drugi stup odnosi se na djelomično preuzimanje zaostalih obveza, uklanjanje električne opreme i energetski savjeti. Za to je na raspolaganju iznos od 26 milijuna eura. Jedan od ciljeva ovdje je konačno izbaciti „gutače energije“ iz bečkih kućanstava, kako je to rekao u priopćenju gradski vijećnik Peter Hanke (SPÖ). Treći stup energetskog paketa je potpora kroz subvencije za toplinsku obnovu ili ugradnju fotonaponskih sustava.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime