U odnosu na prošlu godinu, broj stanovnika u Austriji je porastao za oko 0,5%. U Beču i Vorarlbergu rast je veći, dok su regija Waldviertel kao i Grad Innsbruck zabilježili lagan pad stanovništva. Broj stanovnika u Austriji dosegao je 8.902.600, što je plus od 43.825 stanovnika. Broj stanovnika u Beču dosegao je 1.911.728, obavila je u srijedu Statistik Austrija.

U 68 političkih jedinica (Bezirk) broj stanovnika je porastao u odnosu na siječanj 2019, u 26 jedinica zabilježen je pad stanovnika. Regije koje gube stanovništvo su Waldviertel, Gornja Štajerska kao i gotovo cijela Koruška (Kärnten) s izuzetkom većih gradova Villach i Klagenfurt. Od velikih gradova jedino je Innsbruck zabilježio lagan pad stanovništva, što se može objasniti visokim cijenama nekretnina, zbog kojih je naseljavanje prebačeno u okolne općine i gradove.

Najveći dolasci iz Rumunjske, Mađarske i Italije

Broj stranaca u Austriji povećao se za 0,5%, čime se ukupni postotak stranih državljana u Austriji popeo za 16,7%, obavijestila je Statistik Austria. Početkom ove godine prijavljeno je bilo 1.487.020 stranih državljana u Austriji, a najveći prirast ostvarili su Rumunji. U zadnjih 12 mjeseci ukupno se doselilo ili rodilo 10.777 Rumunja, čiji se broj stoga penje na 123.461. Time su Rumunji po prvi put postali druga najjača strana zajednica u Austriji. Vodeće mjesto drže i dalje Nijemci, dok iza njih i Rumunja slijede Srbi i Turci. Statističari su još izdvojili visok rast Mađara i Talijana, dok je broj Afganistanaca zabilježio lagani pad.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime