Foto: Bundesministerium für Finanzen - Ministerrat am 8.1.2020, CC BY 2.0,

Ministar zdravstva Rudolf Anschober (Zeleni) odabrao je posebno iskrene riječi za svoj govor o ostavci u utorak. Bio je „prezaposlen i iscrpljen“ i nije se želio „slomiti“, rekao je Anschober. Otvoreno suočavanje sa situacijom važno mu je, jer se „niko ne treba sramiti bolesti“. U kratkoročnoj „osobnoj izjavi“ u Beču, Anschober je govorio o „situaciji preopterećenja“ i izvijestio o kolapsu cirkulacije prije mjesec dana i o još jednom kolapsu prošli tjedan.

„U najgoroj zdravstvenoj krizi u posljednjih nekoliko desetljeća, republika treba ministra zdravstva koji je stopostotno sposoban“, nastavio je: „Jasno rečeno: ni ja se ne želim slomiti.Radim praktički već 14 mjeseci bez stanke i „očito sam se prezaposlio“, rekao je Anschober krhkim glasom na konferenciji za novinare u ministarstvu koja je trajala oko pola sata. Stoga je odlučio dati ostavku na dužnost. Vicekancelar Werner Kogler (Zeleni) posao će voditi do ponedjeljka, a potom će položiti prisegu Anchoberov nasljednik Wolfgang Mückstein.

Anchober opisuje zdravstvene probleme

Šezdesetogodišnjak je također detaljno opisao svoje zdravstvene probleme: Sve mu je više ponestajalo snage, a kao rezultat preopterećenja morao se boriti s problemima cirkulacije, porastom krvnog tlaka, problemima s razinom šećera u krvi i početkom zujanja u ušima. Prije mjesec dana Anschober je imao prvi kolaps cirkulacije, o čemu je također otvoreno govorio, kako je rekao, jer se nitko ne treba sramiti bolesti. Nakon što nije pretrpio organsku štetu, želio je pokušati ponovno, rekao je Anschober. Drugi kolaps, međutim, uslijedio je u utorak ujutro prošlog tjedna. „Primijetio sam da sada moram povući nužnu kočnicu za sebe.“ Ovaj put se radi o „burn-out“-u kao prije nekoliko godina, rekao je Anschober: „Da sam imao burn out, ne bih bio ovdje. Više nemaš snage za to.“

„Osjećao sam se često vrlo usamljeno“

Anschober, koji je pod policijskom zaštitom od studenog, ocijenio je „porast agresivnosti“ malog dijela stanovništva iz drugog vala zaraza prošle jeseni posebno stresnim. Tada su „povukli kočnicu točno na vrijeme“. U trećem su se valu sukobi interesa sve više povećavali, žalio se Anschober i bilo mu je drago što je „svom snagom“ uspio spriječiti otvaranje terasa. „Često sam se osjećao vrlo usamljeno“, rekao je ministar koji se u ovom trenutku izričito zahvalio gradonačelniku Beča Michaelu Ludwigu (SPÖ), ali, zanimljivo, uopće nije spomenuo svog koalicijskom partnera ÖVP.

„I oprostit ću se od vas“, Anschober se oprostio od novinara i napustio sobu uz pljesak svog osoblja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime