Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Uragan je u četvrtak jedno selo pretvorio u ruševinu. Prekinuta je opskrba vodom i strujom, a konvoji pomoći sada prolaze Hrvatskom. Nakon rekordne suše, dijelove Europe trenutno pogađaju ekstremne kiše. Posebno su teško pogođene regije u Italiji i Hrvatskoj. U sjevernoj Hrvatskoj, točnije u Čazmi, orkanski bič pokazao je svoju čistu razornost: prevrtali su se kamioni, skidali krovovi, rušile kuće. Sada čak i stabilni izvori vode i energije nedostaju, prenosi austrijski „Heute“.

Hrvatsku su u četvrtak ujutro zahvatile oluje nalik na tornade, dajući naslutiti zlo – javlja „Heute“. U petak ujutro i Italija i Hrvatska bile su zgrožene nakon što su polugodišnje oborine pale s neba u nekoliko sekundi – u Italiji ima mrtvih i nestalih.

Kako prenose lokalni mediji, u hrvatskoj općini Čazma oštećeno je oko dva kilometra vodovoda, a stanovništvo sada mora biti strpljivo s opskrbom vodom. Škole u pogođenim područjima u petak nisu otvorile svoja vrata, u najboljem slučaju školski bi se svakodnevni život mogao nastaviti u ponedjeljak.

Monsunska kiša ne samo da je provalila u kućanstva, već je svojom grubom snagom uništila čitave supermarkete. Štetu u tom hrvatskom gradu dosad nitko nije uspio izmjeriti. Prema riječima glasnogovornika lokalne elektroprivrede, radi se na stvaranju alternativne mreže za stanovnike Čazme. Do tada će nebrojena domaćinstva ostati bez struje – bit će pogođeno oko 1000 ljudi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime