Gartlehner pretpostavlja da će omikronski val dovesti do kolektivnog imuniteta kojeg nikad prije u populaciji nismo imali. Mora se kritično preispitati i potreba da se ubuduće „cijepi tri-četiri puta godišnje“, rekao je stručnjak.

Epidemiolog Gerald Gartlehner sa Dunavskog sveučilišta Krems zalaže se za kritično preispitivanje obveznog cijepljenja planiranog od veljače. Mora se pretpostaviti da će nakon omikronskog vala postojati imunitet u stanovništvu „kao što ga nikada prije nismo imali“, rekao je u utorak u ZiB2.

„Dakle, vjerojatno ćete morati ponovno procijeniti i preispitati obvezno cijepljenje nakon omikronskog vala.“

Gartlehner također ne pretpostavlja da će se ubuduće svi morati cijepiti protiv korone tri ili četiri puta godišnje, već samo ugrožena populacija. Prema Gartlehneru, svi ostali će ionako biti u kontaktu s koronom i tako će biti zaštićeni od ozbiljnog razvoja događaja. Također, četvrtu dozu cjepiva smatra nužnim samo za osobe posebnog rizika – starije osobe ili zaposlene u zdravstvenom sektoru. Ako ne bude novih mutacija, ostatku populacije neće trebati osvježenje, očekuje.

Socijalni partneri kritiziraju vladin pristup cijepljenju

U međuvremenu, Salzburger Nachrichten (današnje izdanje) izvijestio je o kritikama socijalnih partnera na vladin pristup cijepljenju. S obzirom na planirano obvezno cijepljenje, Gospodarska komora, Radna komora, Savez industrijalaca i Savez sindikata će sljedećih dana objaviti zajedničko priopćenje o spornom zakonu, stoji u izvješću. U zajedničkom nacrtu svojih izjava u procesu procjene, socijalni partneri ne kritiziraju obvezno cijepljenje samo po sebi, već činjenicu da se „manje restriktivna sredstva nisu ni uzimala u obzir.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime