1. Ministerrat der Regierung Kurz II., Bundeskanzleramt, Vienna (AT), 08.01.2020, Foto: Arno Melicharek

Savezna vlada predstavila je jučer gotov nacrt zakona o planiranoj općoj obvezi cijepljenja protiv koronavirusa. To će stupiti na snagu početkom veljače s „početnom fazom“, kako je rekao kancelar Karl Nehammer (ÖVP)  na zajedničkoj konferenciji za novinare s ustavnom ministricom Karoline Edtstadler (ÖVP) i ministrom zdravstva Wolfgangom Mücksteinom (Zeleni).

Za razliku od izvornog plana, cijepljenje će se sada primjenjivati ​​na osobe starije od 18 godina, a ne na 14 godina. Postoje iznimke za trudnice i sve one koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga. Nadalje, oni koji su preboljeli izuzeti su na razdoblje od šest mjeseci. Vlada se stoga drži datuma početka veljače – bez obzira na to što će tehnička provedba upisa iznimki u nacionalni registar cijepljenja biti moguća najranije od travnja. Nadležni ELGA GmbH je to već početkom siječnja objasnio.

Zahtjev cijepljenja sada će se uvesti u tri faze. Od početka veljače – u „početnoj fazi“ do 15. ožujka – svako će kućanstvo o toj mjeri biti obaviješteno pisanim putem. Nakon toga obveza cijepljenja postaje kontrolni prekršaj, a od 16. ožujka kontrole će se provoditi, primjerice, u sklopu kontrola cestovnog prometa. Ako se uhvati netko tko nije cijepljen, može očekivati ​​da će biti prijavljen i kažnjen od ovog trenutka nadalje. Bude li epidemiološki nužno, treća faza će stupiti na snagu naknadno. Tada se onima koji nisu cijepljeni dodjeljuje termin za cijepljenje, a ako se toga ne pridržavaju, izriču im se automatske kazne cijepljenja. Preduvjet za provedbu ove faze je suglasnost Sabora u Glavnom odboru.

Kazna se kreće od 600 eura (u skraćenom postupku) do 3.600 eura (u redovnom postupku). Preventivni pritvor i zamjenski zatvor nisu predviđeni. Prema vladinim planovima, u sklopu prekršaja kontrole kažnjavat će se najviše četiri puta u kalendarskoj godini, kako je Edtstadler rekao na upit. U trećoj fazi – ako bi zapravo trebale postojati kazne na nacionalnoj razini za one koji nisu cijepljeni – trebale bi biti najviše dvije kazne godišnje. Prema Nehammeru, “u najboljem slučaju” treća faza “uopće ne bi bila potrebna”.

Predstavljajući predloženi zakon, Nehammer je govorio o velikom izazovu te se u tom kontekstu osvrnuo i na sve one koji se još uvijek boje cijepljenja: Vlada i stručnjaci nacionalne Covid krizne koordinacije (GECKO) te strahove shvaćaju ozbiljno, rekao je Nehammer te naglasio da se “ne radi o borbi cijepljenih protiv necijepljenih”. Ali riječ je o “općem dobru”, jer “mi nismo pojedinci koji žive odvojeni jedni od drugih. Ali mi smo zajednica.” Riječ je o očuvanju slobode za svakoga: “Vidjeli smo da previše njih još uvijek nije cijepljeno.”

Za čelnika FPÖ-a Herberta Kickla, međutim, predloženi zakon o cijepljenju je „preliminarna najniža točka u trenutnom vladinom kaosu“. Riječ je o „očito neustavnim metodama“, rekao je Kickl, koji se osvrnuo i na prosvjede „na bezbrojnim skupovima“ i prigovore u postupku ocjenjivanja. Oni su stoga “pokazali učinak. Neće biti obveznog cijepljenja za maloljetnike, a također bi trebalo najaviti suzdržanost u odnosu na prvotne planove kada su u pitanju kazne.”

Kada je riječ o cijepljenju, Austrija se tradicionalno više oslanjala na poticaje ili neizravne mjere u nedavnoj prošlosti – na primjer, kroz razgovore s liječnicima u sklopu pregleda putovnice majke i djeteta ili uvjeta za zapošljavanje u određenim profesijama. Bilo je drugačije kada su u pitanju velike boginje: “Savezni zakon o cijepljenju protiv velikih boginja” koji nije precizirao opće uvjete cijepljenja, ali je bio prilično blizu jednom.

“Svatko je dužan cijepiti se protiv velikih boginja (kozice, variole) u skladu s odredbama ovog saveznog zakona”, bila je tada prva rečenica. Osobe koje se nisu mogle cijepiti iz zdravstvenih razloga ili koje su bile zaražene u posljednjih deset godina bile su izuzete od obveze cijepljenja. Svatko tko je prekršio obvezu cijepljenja morao je platiti administrativnu kaznu do 1000 šilinga ili uhićenje do 14 dana. Isto se odnosilo i za roditelje koji nisu htjeli da im se djeca cijepe. Zakon je ukinut tek 1. siječnja 1981., nakon što je Svjetska zdravstvena skupština službeno proglasila velike boginje iskorijenjenima zahvaljujući cijepljenju.

Klikni i zaprati nas na Facebooku!Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime