Austrijski ministar zdravlja i socijalne skrbi Rudolf Anschober i ministrica za obitelj i mlade Susanne Raab izvijestili su u srijedu na konferenciji za novinare u Beču da je austrijska vlada na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom odlučila u Fond za obitelji teško pogođene koronakrizom izdvojiti dodatnih 50 milijuna eura, čime će se njegov opseg povećati na 200 milijuna eura. Od toga je 100 milijuna eura predviđeno za „posebnu isplatu“ dječjeg doplatka.

Daljnjih 26 milijuna eura koje će isplatiti Ministarstvo za socijalnu skrb namijenjeno je osobama koje primaju socijalnu pomoć, te za projekte za borbu protiv siromaštva u zemlji. Kako su oboje govornika istakli Fond za pomoć obiteljima teško pogođenih pandemijom koronavirusa produžen je za još tri mjeseca odnosno do 30.lipnja ove godine.

„Ovo je posebno teško vrijeme za obitelji. Pandemiju još nismo savladali i stoga mi je važno da se obitelji i dalje financijski rastereti“, rekla je Raab.

Napomenula je kako je do sada iz Fonda za 90.000 obitelji teško ugroženim koronakrizom, a to znači da je najmanje jedan roditelj ostao bez posla ili mora raditi skraćeno, ukupno isplaćeno 120 milijuna eura pomoći. Kako je ministrica istakla svaka je obitelj u prosjeku potpomognuta s 1.300 eura. Što se tiče isplate dječjeg doplatka ministrica je rekla kako je odlučeno da svaka obitelj koja je od ožujka 2020. do veljače ove godine dobivala dječji doplatak najmanje jedan mjesec, ima pravo na naknadu do kraja ožujka ove godine. Čak i za one slučajeve bez potvrde o školovanju ili drugih prethodno traženih dokaza kako bi se steklo pravo na naknadu.

Kako dalje nakon 1. Ožujka, u ponedjeljak će odlučiti austrijska vlada nakon dogovora sa stručnjacima, predstavnicima oporbe i pokrajinskim poglavarima. Kako je Anschober na konferenciji napomenuo, vlada namjerava drugi tjedan napraviti „prve oprezne korake“ popuštanja mjera u staračkim domovima i dozvoliti po štićeniku da ga posjete u tjedan dana dvije osobe, uz obvezno nošenje FFP2 maske i negativni antigen test.

Što se tiče cijepljenja Anschober je rekao kako cijepljenje osoba starijih od 65 godina cjepivom AstraZenece „neće imati utjecaj“ na nacionalni Plan cijepljenja. „Kod plana cijepljenja mi smo na sigurnoj strani“, tvrdi ministar zdravlja. Napomenuo je kako se već dulje vrijeme polazi od toga da će Austrija u drugom kvartalu dobiti manje isporuka cjepiva AstraZenece. „Da se mogu cijepiti i stariji od 65 godina pokazale su brojne studije. Sada čekam i službenu preporuku nacionalnog gremija za cijepljenje“, naglasio je Anschober.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime