Austrija, zemlja marljivosti. To pokazuje nedavna studija koju je napravio Sindikalni savez. Studija pokazuje da se u Austriji jako puno radi. Ova alpska zemlja je pak viceprvak EU kada je u pitanju broj radnih sati u tjednu. Zaposleni s punim radnim vremenom u prosjeku rade 42,1 sat tjedno. Drugo mjesto u EU iza Grčke s 43,8.

Na drugom su ekstremu Danci s 38,4 sata, a slijede Litavci (39,9). Njemačka i Italija također rade manje – 40,5 odnosno 40,3.  Prosjek EU je 40,7. Danska, u kojoj se prema studiji najmanje radi, svejedno još uvijek ekonomski dobro stoji. Stalno se nalazi među 10 najbogatijih zemalja svijeta.

Kada je riječ o broju radnih sati u tjednu u Austriji stručnjaci se zalažu za niže oporezivanje rada, a ne za smanjenje sati. Agenda Austria je stoga izračunala: „Kada bi domaći zaposlenici bili porezno opterećeni kao u Nizozemskoj, imali bi 673 eura više neto mjesečno.“ S druge strane sindikat poziva na smanjenje broja radnih sati kao u drugim zemljama i ukazuje na brojne prednosti koje kraće radno vrijeme donosi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime