Obveza cijepljenja protiv koronavirusa je obustavljena. Vlada je to odlučila jutros u Vijeću ministara. Kako je rekla ustavna ministrica Karoline Edtstadler (ÖVP), obveza u prevladavajućoj varijanti omikrona „nije proporcionalna“. Nova odluka trebala bi biti donesena za tri mjeseca, rekao je novi ministar zdravstva Johannes Rauch (Zeleni). Naime, kršenje dužnosti trebalo je kažnjavati od sredine ožujka. Osnova za odluku je izvješće povjerenstva stručnjaka koje upozorava na novi val u jesen.

Prema Edtstadleru, preporuke sadržane u njemu „naravno“ će se provesti. Istaknula je kako danas vjerojatno nije napisano posljednje poglavlje u pitanju obveznog cijepljenja: “Kao što je virus vrlo mobilan, moramo biti fleksibilni i prilagodljivi.” Zakon o obveznom cijepljenju stoga ostaje u drugom planu. „Ustavnost“ i „znanstveni dokazi“ temelj su odluke, smatra Rauch.

Vladin plan u fazama predviđao bi da se necijepljeni kažnjavaju od 15. ožujka. U drugoj fazi, policija bi trebala provjeriti zapisnik o cijepljenju u sklopu svojih kontrola i prijaviti prekršaj nadležnim tijelima okružne uprave. U trećoj fazi (bez određenog datuma) tada bi mogla biti automatizirana usporedba podataka kako bi se u načelu identificirali necijepljeni.

Unatoč svemu: apel za cijepljenje

Novi ministar zdravstva Rauch apelirao je da se u svakom slučaju cijepi. »Cijepite se«, rekao je. Nova varijanta mogla bi doći opet na jesen, ne zna se kako će se virus dalje ponašati. I dalje je potreban široki „sustav poticaja“, rekao je ministar zdravstva.

Četveročlano povjerenstvo sa sjedištem u Saveznoj vladi treba kontinuirano ocjenjivati ​​je li provođenje obveznog cijepljenja svrsishodno i opravdano s pravno i medicinskog stajališta. U odboru su epidemiologinja Eva Schernhammer, infektolog Herwig Kollaritsch, ustavni i medicinski odvjetnik Karl Stöger i pravnica Christiane Wendehorst. Daljnja procjena počet će „danas“, rekao je Rauch.

Izvještaj upozorava na novi val u jesen

U svom izvješću na 25 stranica Komisija upozorava da će novi, potencijalno veliki val „vrlo vjerojatno“ doći na jesen. Ako niste spremni za to, drastične mjere, uključujući blokade, mogle bi se ponovno pojaviti. Neposredno cijepljenje ipak „nije potrebno“ ili „nije prikladno“.

Prema riječima stručnjaka, njihova bi trenutna provedba bila zakonski moguća samo za osobe koje nisu cijepljene niti oporavljene. No, postoje i medicinski i pravni argumenti za odgađanje provedbe obveznog cijepljenja za ovu skupinu, pišu stručnjaci.

Obveza cijepljenja „još uvijek korisna u načelu“

No, također se navodi da je cijepljenje središnji element u prevladavanju pandemije: „Osnovna obveza cijepljenja kao prokušanog sredstva za osiguranje visoke procijepljenosti i dalje je u načelu smislena kako bi se izbjeglo preopterećenje zdravstvenog sustava“, kaže izvješće.

Međutim, hoće li i kada ona biti provedena u djelo ovisi o nekoliko čimbenika, poput epidemiološkog razvoja, stupnja pada imuniteta kao posljedica cijepljenja ili bolesti, vrijednosti terapija kao moguće zamjene za cijepljenje i daljnjeg razvoja prihvaćanja cijepljenja.

Stoga je ključno kontinuirano pratiti i preispitati stanje najkasnije za tri mjeseca, uzimajući u obzir tadašnje aktualno stanje. Tada bi trebalo biti više jasnoće o medicinskim čimbenicima, a istodobno bi još uvijek trebalo biti dovoljno vremena da se započne provedba obveznog cijepljenja u medicinski optimalnom trenutku.

Napredak cijepljenja spor

Od početka veljače malo se napredovalo u cijepljenju. Obvezno cijepljenje koje je na snazi ​​od tada to nije promijenilo. Prema podacima Ministarstva zdravstva, trenutačno obvezu krši gotovo milijun odraslih osoba. Broj odraslih osoba pogođenih obveznim cijepljenjem od početka veljače pao je za više od 404.000 – s 1,3 milijuna na 972.289. No, od veljače je cijepljeno samo 60.765 osoba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime