Vlada je u četvrtak, na Međunarodni dan sestrinstva, predstavila paket mjera za sektor sestrinstva. U sljedeće dvije godine ovaj sektor će biti podržan s milijardu eura, rekao je ministar za socijalna pitanja Johannes Rauch (Zeleni).

Najveći dio reforme skrbi je povećanje plaća zaposlenima u sektoru, koje će se vjerojatno ove i sljedeće godine isplaćivati ​​kao mjesečni bonus. To bi otprilike trebalo odgovarati dodatnoj mjesečnoj plaći. Za to je rezervirano 520 milijuna eura.

Paket će se provoditi korak po korak – o prvim mjerama treba odlučiti u Nacionalnom vijeću prije ljeta, rekao je Maurer.

Za vrijeme školovanja u sestrinskoj profesiji svi bi trebali dobiti subvenciju od 600 eura mjesečno. Oni koji prelaze na posao ili se vraćaju na posao dobivaju višu pomoć za njegu od 1400 eura mjesečno (tijekom obrazovanja koje financira AMS). Sestrinsko obrazovanje uvest će se kao pilot projekt, koji bi trebao započeti od školske godine 2023./24. i biti evaluiran nakon sedam godina. Još jedno poboljšanje za zaposlenike je to što se „otpusni tjedan“ općenito odobrava od 43. rođendana.

Nadalje, stvorit će se i rođački bonus od 1.500 eura godišnje za one članove obitelji koji se najviše brinu kod kuće i koji su sami ili su također osigurani. Zakonsko pravo na dopust za dugotrajnu njegu produžit će se s jednog na tri mjeseca, iako mora postojati odgovarajući kolektivni ili trgovački ugovor. Povećana obiteljska naknada više se ne kompenzira s doplatkom za njegu.

Ubuduće će njegovatelji također imati pravo na novčanu potporu za zamjensku njegu nakon samo tri dana (umjesto prethodnih sedam dana) – ako dotična osoba privremeno nije u mogućnosti pružati njegu zbog bolesti, lječilišta, godišnjeg odmora ili drugih razloga.

Ministar za socijalna pitanja Rauch rekao je kako želi osigurati da se „divna profesija“ medicinske sestre može odvijati pod dobrim uvjetima. Planirana su i financijska poboljšanja za 24-satnu njegu, ali njih socijalni partneri tek trebaju razraditi.

Predsjednik kluba ÖVP Wöginger rekao je da je sastavljen dobar paket koji bi mogao pokriti potrebu za 76.000 dodatnog medicinskog osoblja do 2030. godine. „Proboj u reformi skrbi“ također je „uspjeh politike jednakosti“, rekao je  Maurer. Posebno su žene aktivne u sektoru skrbi i preuzimaju brigu o rodbini kod kuće. Ministar rada ÖVP Martin Kocher pohvalio je mjere obuke u prijenosu.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime