Austrija pooštrava svoje propise o ulasku kako bi obuzdala Omikron varijantu. Ti propisi će vrijediti za sve!

Nova uredba stupa na snagu u ponedjeljak, 20. prosinca, priopćilo je večeras Ministarstvo zdravstva. Ubuduće će u Austriju moći putovati samo osobe koje imaju važeći 2-G certifikat. Dakle, morate biti cijepljeni ili oporavljeni. U suprotnom putnici moraju odmah u karantenu.

Facebook NY - Photos | Facebook
Za aktualne i provjere informacije, prati nas na Facebooku!

Iznimke za djecu, trudnice i rizične skupine

Samoizolacija se može izbjeći samo ažuriranim PCR testom ili dokazom o dopunskom cijepljenju (booster). Iznimka su trudnice i osobe koje se zbog zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti. Djeci školske dobi ulaz je dopušten sa takozvanim „ninja dokumentom“, koji dobijaju u školi ili sličnim potvrdama o testu. Nova pravila se ne odnose ni na djecu mlađu od dvanaest godina.

Austrijanci, državljani EU i EGP-a te ljudi koji žive u Austriji također moraju predočiti valjanu potvrdu o cijepljenju ili zdravstvenu potvrdu o ozdravljenju prilikom ulaska u zemlju. U protivnom se mora krenuti s desetodnevnom karantenom. Mogućnost ranog besplatnog testiranja dostupna je od petog dana. I u ovom slučaju obvezna je registracija putem predputne dozvole.

Postoji dodatno pravilo iznimke za putnike na posao (Pendler). Ovdje ostaje na snazi ​​uobičajeno 3-G pravilo. “Ovi stroži propisi o ulasku sa sobom nose velike izazove, posebno za ljude koji putuju u inozemstvo tijekom božićnih blagdana. Međutim, oni su u ovom trenutku nužni kako bi se spriječilo širenje Omikrona u Austriji”, rekao je ministar zdravstva Wolfgang Mückstein (Zeleni).

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime