Od utorka više nije obavezno nošenje maske u austrijskim školama. ÖVP-ov ministar obrazovanja Heinz Faßmann i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein (Zeleni) najavili su to u emisiji  za ORF u subotu. Masku ipak treba nositi sa sobom jer se još uvijek mora nositi u ostatku školske zgrade, npr. za vrijeme odmora. Razlog djelomičnog ukidanja maski je mali broj infekcija i analogna regulacija u ugostiteljskoj trgovini.

U prva četiri razreda osnovne škole već odprije nema potrebe za maskom na sjedalu. Ovaj se propis sada proširuje na preostale škole. Svatko tko se osjeća sigurnije sa zaštitom usta i nosa ili FFP2 maskom može ih i dalje dobrovoljno koristiti na sjedalu. Oslobađanje od maske na sjedalu ne odnosi se samo na učenike, već i na nastavnike. Odgovarajuća uredba očekuje se u ponedjeljak.

„Stabilna i još uvijek padajuća situacija s infekcijom omogućuje nam ukidanje zahtjeva za maskom“, kaže Faßmann. Kako bi osigurali da tako i ostane, učenici se testiraju i predstavljaju „najčešće testiranu populacijsku skupinu“.

„Olakšanje na kraju teške školske godine“

Prema Faßmannu, austrijski su učenici pokazali puno strpljenja u školovanju kod kuće, radu u smjenama i testiranju. „Sad ste zaslužili ovaj korak olakšanja na kraju teške školske godine.“ Mückstein se osvrnuo i na „trenutno vrlo pozitivne brojke“, koje „omogućavaju školarcima da se opuste i prije praznika“. Prema ministru zdravstva, sljedeći veliki zadatak je cijepljenje djece od dvanaeste godine.

Dalje ublažavanje od utorka

U utorak na snagu trebaju stupiti i druga popuštanja: u školskoj zgradi ponovno je dopuštena suradnja s ljudima izvan škole ili udrugama (trenutno samo na otvorenom). Pada i ograničenje da se nastava tjelesnog treba izvoditi na otvorenom, ako je moguće. Ako postoji dovoljna sigurnosna udaljenost, ponovno je dopušteno pjevanje i muziciranje puhačkim instrumentima – ako se udaljenost ne može održati, morate pjevati s maskom.

„Više nije razumljivo“

Iz stranke NEOS zadovoljni su zbog ukidanja obaveze nošenja maske u školama. “To je veliko olakšanje. Dugo vremena više nije bilo razumljivo zašto školarci moraju satima sjediti s maskama na nastavi, dok je već na mnogim područjima bilo olakšanja „, rekla je u emisiji glasnogovornica obrazovanja Martina Künsberg Sarre. Za FPÖ, međutim, korak otvaranja ne ide predaleko. “Povremeno ukidanje zahtjeva za maskom potpuno je besmisleno. Mučenje s maskama u školama i pravilo 3-G trebali bi odmah prestati ”, rekao je glasnogovornik obrazovanja FPÖ-a Hermann Brückl u emisiji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime