Austrija se sprema ponovno otvoriti mnoge sektore javnog života u svibnju, kad izađe iz jednog od najgorih razdoblja od početka pandemije.  Kancelar Sebastian Kurz najavio je u utorak osnivanje povjerenstva koje se sastoji od predstavnika savezne vlade, provincija i općina.

„Važno je pažljivo i na vrijeme pripremiti korake za popuštanje mjera“, rekao je i dodao da će „veća procijepljenost koja se očekuje za osobe starije od 65 godina u travnju vjerojatno olakšati situaciju u bolnicama“.

Vicekancelar Werner Kogler govorio je o „posljednjim teškim tjednima“ koje još uvijek treba prevladati. Istodobno, mjere zatvaranja u tri istočne savezne pokrajine, Beču, Gradišću i Donjoj Austriji, produljene su do 18. travnja zbog popunjenosti jedinica intenzivne njege.

„Doživljavamo očekivanu, ali problematičnu situaciju“, rekao je Kurz o sedmodnevnoj stopi incidencije u Austriji od oko 235 novih infekcija na 100 000 stanovnika. „Međutim, situacija se po regijama u Austriji jako razlikuje“, rekao je i dodao da je „regionalno koordinirani pristup model uspjeha“. Istaknuo je i da bi kulturni sektor, gastronomija, turizam i sport trebali imati koristi od prvih koraka koje će donijeti što se tiče popuštanja mjera zatvaranja.

Kurz, koji je nedavno kritizirao distribuciju cjepiva u EU, trenutno je zadovoljan napretkom kampanje cijepljenja u Austriji. Od pet milijuna građana koji ispunjavaju uvjete za cijepljenje i spremni su ih primiti, svaki četvrti je sada zaštićen. Očekuje se veliki napredak čim se cijepe i 50-godišnjaci, što je planirano za svibanj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime