Eufor Althea Übung Quick Response 1.Oktober bis 6. Oktober 2016 Nähe Banja Luka in Bosnien

Vojska strahuje da bi kritična situacija u istočnoj Europi mogla utjecati na zapadni Balkan. Zbog toga se jačaju mirovne snage EU-a pod nazivom EUFOR.

Zbog pogoršanja situacije u istočnoj Europi i zbog ruske invazije na Ukrajinu, 120 austrijskih vojnika, među kojima i jedna vojnikinja, prebačeno je u Sarajevo na pojačanje mirovnih snaga EU-a Eufor. To je objavila danas austrijska vojska. Strahuje se da bi trenutna situacija u Ukrajini mogla utjecati na zapadni Balkan i povezano održavanje stabilnosti i sigurnosti u zemlji.

Zato je zapovjednik zadužen za operaciju EU Altthea u Bosni i Hercegovini, general Brice Houdet iz Francuske, u četvrtak aktivirao pričuvni sastav (Intermediate Reserve Force, IRF). Prema podacima Ministarstva obrane, ova operacija pogađa pješačke satnije iz Austrije, Bugarske, Rumunjske i Slovačke. Iz Austrije su sudjelovali vojnici Panzer Grenadirske brigade, Jäger brigade i Bojne za potporu zapovjedništvu.

Ministrica obrane Tanner: „Kritični razvoj“

Ministrica obrane Klaudia Tanner (ÖVP) naglasila je: „Trenutno doživljavamo vrlo kritičan razvoj u Ukrajini – umjesto diplomatskih i miroljubivih puteva koje bismo željeli, oružje i agresija su odabrani kao odgovor. Korištenje namjernog rata kao znači potvrđivanje moći nije rješenje!“ Situacija na terenu je sve gora. „Zajednička akcija svih država EU i humanitarna pomoć na terenu pravi su i važni koraci koji su potrebni upravo sada“, rekao je Tanner.

Ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg (ÖVP) također podržava premještanje pričuvnih snaga: „Eufor Altthea time ponovno potvrđuje svoju odlučnost da nastavi osiguravati stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini.“ Pojačat će se prisutnost i vidljivost operacije. „To je također važan signal lokalnom stanovništvu da EU svoju odgovornost za sigurnost na zapadnom Balkanu shvaća ozbiljno.“

Austrijski vojnici bit će premješteni u subotu, kako u zračnom prijevozu s C-130 „Hercules“, tako i na kopnu s autobusima i sustavima za utovar na kuku, priopćilo je Ministarstvo obrane. Velika oprema i potrebna vozila već su unaprijed angažirani u operativnom području. Zadatak postrojbi je pojačati snage u Bosni i Hercegovini i tako osigurati sigurnost i stabilnost.

Politička kriza u Bosni i Herccegovini

Promoskovske simpatije izražene su u manjem bosansko-hercegovačkom entitetu, Republici Srpskoj, čak i prije ruskog napada na Ukrajinu. Vladajuća stranka Milorada Dodika poznata je i po svom proruskom stavu. Prema EU, Bosna i Hercegovina je u jednoj od najgorih političkih kriza od završetka rata u BiH zbog Dodikovih planova za secesiju. Daytonskim mirovnim sporazumom okončan je više od trogodišnji rat između Srba, Hrvata i Bošnjaka 1995. godine, u kojem je ubijeno oko 100.000 ljudi.

Ugovorom su stvorena dva uglavnom autonomna dijela zemlje (entiteti), Srpska Republika (Republika Srpska) i Bošnjačko-hrvatska Federacija. Niz državnih institucija osmišljeno je da jamči normalno funkcioniranje države Bosne i Hercegovine. Ali Dodik želi da se srpski dio zemlje povuče iz bosanske vojske i pravosuđa i poreznog sustava.

Austrijsko zapovjedništvo u Bosni i Hercegovini

Intermediate Reserve Force je pričuvna postrojba iz sastava Eufor/Altthea, koju čine vojnici iz Slovačke, Rumunjske, Bugarske i Austrije i može biti raspoređena u operativno područje u Bosni i Hercegovini u vrlo kratkom roku. Austrija se svake godine izmjenjuje s Mađarskom. Mađarska satnija je u operativnom području godinu dana, a Austrijanci stoje u rezervi i obrnuto. U jesen 2021. Vijeće sigurnosti UN-a produžilo je mandat Euforu Altthei na još godinu dana, uz odobrenje Rusije.

Dana 20. siječnja ove godine, general bojnik Anton Wessely preuzeo je zapovjedništvo nad postrojbama Eufora u Bosni i Hercegovini. Wessely će godinu dana voditi oko 600 vojnika iz 19 zemalja. Ovo je deseti put zaredom da Austrija zapovijeda misijom EU. S oko 160 vojnika, Austrija trenutno čini značajan dio misije Eufor/Altthea. Trenutno u mirovnoj misiji sudjeluje 14 zemalja EU-a i pet zemalja koje nisu članice EU-a. Vojnici pomažu stanovništvu da obnovi svoju zemlju i osigura sigurno okruženje.

Oružane snage Austrije uključene su u međunarodne mirovne snage u Bosni i Hercegovini od 1996. godine. Od prosinca 2004. austrijski vojnici su pod zapovjedništvom EU-a, a sjedište zapovjedništva je u Sarajevu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime