Stečajni postupak nad proizvođačem slastičarskih proizvoda Salzburg Schokolade sa sjedištem u Grödigu (Flachgau) otvoren je u utorak. Pogođeno je oko 140 zaposlenika i 614 vjerovnika. Nejasno je može li tvrtka nastaviti. Prema prvim informacijama, obveze bi trebale iznositi 27,29 milijuna eura, a na strani imovine 23,35 milijuna eura. Prognoza za nastavak postojanja tvrtke u početku je negativna. Restrukturiranje tvrtke još će se morati posebno ispitati.

Podružnica u Češkoj specijalizirana za pakiranje slastica i hrane nije pogođena stečajem. U Salzburgu su zaposlenici dobili instrukcije da u proizvodnji koriste raspoložive sirovine. To se trenutno događa samo sa zalihama. Iako je posljednjih godina ostvarena dobit, tvrtku je teško pogodila pandemija od 2020., napisao je u ponedjeljak izvršni direktor Christian Schügerl u e-poruci zaposlenicima i poslovnim partnerima. Zbog velikog pada turista, događanja i prigoda kao što su proslave rođendana i vjenčanja, potražnja za slasticama iz Salzburg Schokolade je pala – što je dovelo do značajnog pada prodaje. Osim toga, slastičarnice u Beču i Salzburgu ponekad su bile zatvorene tjednima zbog nedostatka turista.

Plaće i plaće za studeni te božićnice ne mogu se prenositi na zaposlenike. Tvrtka se pozvala na stečajni fond, koji je osiguravao isplate, te savjetovala zaposlenicima da se obrate Radnoj komori. Predsjednik Radne komore Salzburga Peter Eder obećao je potporu zainteresiranim zaposlenicima: „Želimo učiniti sve što je moguće kako ljudi ne bi morali financijski brinuti, barem tijekom Božića.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime