S obzirom na to da se broj zaraženih korona virusom u Austriji opet povećava, nije moguće isključiti vraćanje maske “u određenim okruženjima”, rekao je ministar zdravstva Johannes Rauch (Zeleni) u “Press Hour-u”. No, nije želio spekulirati kad će se to dogoditi. U tom kontekstu osvrnuo se na preporuke Komisije za covid sljedeći tjedan. Prema ministru, bilo je jasno da će se brojke kad tad povećati i da ćemo morati živjeti s Covidom i nositi se s njim.

Njegovo mjerilo je osoblje u bolnicama i opterećenje istih, no tu, kako kaže, „zasad nije čuo ništa zabrinjavajuće“, – situacija je trenutno „upravljiva“. Ako se stvari promijene, „odmah ću djelovati“, rekao je Rauch.

Općenito, i dalje vrijedi načelo osobne odgovornosti. Kada je ministar zdravstva prigovorio da to ne funkcionira, rekao je: „Onda ćemo morati naučiti kako se to radi.“ Ali morate pogledati i druge posljedice, koje utječu na mentalno zdravlje, na primjer, a mnogo je pitanja o stresu. To morate uzeti u obzir, rekao je Rauch.

Jesen donosi i nove brige sa sobom

Ministar zdravstva Rauch je još jednom prokomentirao sve ono što nas čeka na jesen. Kada se završi s odmorima, „vraćamo se u stvarnost“, a ona je i bez korone trenutno dovoljno teška. Ogromna poskupljena i rat u Ukrajini su učinili dovoljno, stoga bi neki novi lockdown bio „poguban za društvo“. No povratak maske je, naveo je Rauch, „gotovo pa sigurna stvar“.

Objavljena nova preporuka

S obzirom na nedostatke u cijepljenju kod starijih od 65 godina, Rauch se osvrnuo na već donesenu jasnu preporuku da se osvježi cijepivo kod starijih od 80 godina. U nadolazećem tjednu bit će preporuka za dobnu skupinu iznad 65 godina, što će biti jasno priopćeno, rekao je Rauch. Rauch nije bio voljan ublažiti pravila karantene. “Morate vidjeti hoće li to uspjeti.” Tendencija bi trebala biti da se toga držimo, “tako da karantenu imamo onda kad nam zatreba”.

Što se tiče strategije za škole nakon ljetnih praznika, u kontaktu je s ministrom obrazovanja ÖVP-a Martinom Polaschekom. Dva tjedna prije početka škole bit će jasno komunicirano kakva strategija će ići na jesen. Zahtjev za maskom tada će vjerojatno postojati, a testni režim će vjerojatno opet doći, kaže Rauch.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime