Obaveza nošenja FFP2 maske u zatvorenom prostoru vratit će se sredinom sljedećeg tjedna. Ministar zdravstva Johannes Rauch (Zeleni) najavio je to na konferenciji za novinare. Hoće li i škole biti uključene, treba razjasniti s ministrom obrazovanja Martinom Polaschekom (ÖVP).

Osim toga, ublažavaju se i pravila karantene za bolesne osobe, barem u bolnicama i staračkim domovima. Takva vijest je argumentirana preopterećenošću zaposlenika s obzirom na veliki broj pacijenata u zdravstvenim ustanovama.

Rauch je istaknuo da su se prognoze pogoršale otkako je odlučeno o paketu ublažavanja mjera. U sljedeća dva tjedna očekuje se i broj zaraženih od preko 50.000 dnevno.

Danas znamo da je popuštanje mjera došlo prerano“, rekao je ministar. Tada se, na temelju proračuna prognoze, pretpostavljalo da će se brojke smanjiti:

To se nije obistinilo, to se promijenilo, i to brže i gore i nego što se itko nadao.“

Poslije razgovora s bolničkim operaterima i vijećnicima za socijalnu skrb odgovornim za staračke domove, ministar je izrazio veliku zabrinutost. Također je naglasio da se i domovi i bolnice opet teškom mukom „održavaju na životu“.

Obveza nošenja maski u zatvorenom prostoru bit će definirana pravno vrlo preciznom regulativom, obećao je Rauch. Ista bi trebala biti dostupna do srijede. Naglasio je da ima smisla nositi masku gdje god je to moguće – primjerice na poslu, bez obzira gdje se nalazite.

Želja za strožim propisom o maskama stigla je između ostalih iz Salzburga, Vorarlberga, Gornje Austrije i Beča. Ministar unutarnjih poslova opet je izdao preporuku za uvođenjem, ako je to moguće, rada od kuće.

Kako izgledaju novi propisi o karanteni (trenutno se možete testirati tek nakon pet dana) Rauch nije želio reći. O tome se još raspravlja, pravilo mora biti epidemiološki opravdano. Želi se orijentirati na međunarodne primjere, poput onih u SAD-u. No, pod određenim uvjetima, zaražene osobe trebale bi ponovno moći raditi.

O trenutnoj situaciji raspravljalo se i u Gecko savjetodavnom odboru, u kojemu je nedavno bilo jako burno. Nekoliko članova razmišljalo je o ostavci jer „nisu htjeli služiti državi kao smokvin list“. Na kraju je prijetnju, kako je potvrdio Rauch, zapravo izvršio samo savezni zapovjednik Crvenog križa Gerry Foitik.

Ostali koji su također bili među nezadovoljnicima, poput bivšeg ministra obrane Thomasa Starlingera i mikrobiologa Andreasa Bergthalera, ostaju, kao i Herwig Ostermann iz Gesundheit Österreich GmbH, kojemu odlazak u mirovinu zbog njegove funkcije nikada nije bila ozbiljna opcija.

Na kraju, ministar Rauch se i ispričao za potpuno krive procjene.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime