Nacionalno vijeće je jučer donijelo odgovarajuću odluku glasovima koalicije i SPÖ-a. Stipendije za studij se restrukturiraju i povećavaju. Porast iznosi 8,5 do dvanaest posto, a proširuje se i skupina primatelja.

Sustav obračuna subvencije bit će temeljno reformiran. Do sada su se od fiktivne maksimalne subvencije vršili određeni odbici, ovisno o životnoj situaciji studenta. Obračun će se ubuduće raditi obrnuto, po “modularnom sustavu” na osnovicu od 335 eura dodavat će se određene doplate. Ubuduće će maksimalno financiranje iznositi 923 umjesto dosadašnjih 841 euro, objasnio je zastupnicima ministar znanosti Martin Polaschek (ÖVP). Uz to, dobna granica za dobivanje beneficija bit će podignuta za tri godine.

Razlog za kritike je to što je ocjena ipak provedena nakon što je povjerenstvo odlučilo o prijedlogu. Glasnogovornica NEOS-a za obrazovanje Martina Künsberg Sarre govorila je o „poslastici“ koja očito nikad prije nije postojala u Saboru. Koalicija je požalila zbog toga, ali je ustvrdila da je željela omogućiti da stupi na snagu na jesen te su također ugradili stavove stručnjaka.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime