I nakon uvođenja obveznog cijepljenja, zaposlenici koji nisu cijepljeni moći će raditi samo s negativnom potvrdom o testiranju. To je danas potvrdilo Ministarstvo rada. Bečki gradski vijećnik za zdravstvo Peter Hacker (SPÖ) prethodno je pozvao na 2-G (cijepljen ili oporavljen) na poslu.

“Naš stav se nije promijenio”, naglasio je glasnogovornik Ministarstva rada. To je prije Božića priopćeno socijalnim partnerima. 2-G pravilo na radnom mjestu ne može se implementirati. “Ako postoji obvezno cijepljenje, pravilo 3-G će u jednom trenutku prestati. Jer: ili postoji obvezno cijepljenje ili ga nema”, rekao je Hacker u srijedu navečer i pozvao na proširenje 2-G pravila na radno mjesto.

Predsjednica zelenog kluba Sigrid Maurer bila je začuđena Hackerovim zahtjevom u jutarnjem časopisu Ö1 u četvrtak: „Bila sam pomalo začuđena kad sam čula što je gospodin Hacker ovdje rekao.“

Radna komora (AK) također ne vjeruje u proširenje pravila 2-G na radno mjesto. Obveza koja se izriče je upravna obveza koja bi također trebala biti sankcionirana po upravnom pravu, odnosno novčanim kaznama. 2-G obveza na radnom mjestu, s druge strane, bila bi „izuzetno oštra sankcija“ jer bi ljude lišila sredstava za život isključivanjem iz radnog života, rekao je glasnogovornik AK-a za APA.

Obvezno cijepljenje na radnom mjestu značilo bi da necijepljene osobe više ne bi mogle raditi. Radna sposobnost također je preduvjet za primanje naknade za nezaposlene i minimalnog dohotka, s pravilom 2-G na radnom mjestu „ljudi bi se prisiljavali na prosjačenje ili krađu jednim potezom“, kaže AK. Zahtjev cijepljenja vrijedi posvuda, ali uz 3-G pravilo na poslu, necijepljene osobe “samo” moraju platiti kaznu za upravni prekršaj i nisu u osnovi isključene iz radnog vijeka.

Iz Saveza sindikata Austrije (ÖGB) za sada nije bilo priopćenja. 2-G na radnom mjestu je  „nepraktično“ za bečkog gradskog vijećnika FPÖ Dominika Neppa, Hackerov zahtjev za 2-G na radnom mjestu “ne može se nadmašiti u smislu idiotizma”. Prema njegovim riječima, obvezno cijepljenje na radnom mjestu značilo bi da bi „samo u Beču odjednom nedostajali deseci tisuća radnika u svim područjima gospodarstva“, navodi se u prijenosu.

Klikni i zaprati nas na Facebooku!Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime