Austrija je danas najoštrije osudila ruski napad na Ukrajinu. Savezni predsjednik Alexander Van der Bellen pozvao je Rusiju da se vrati. „Predsjednik Putin mora odmah prekinuti napad i vratiti se pregovorima.“ „EU će reagirati brzo, ujedinjeno i bez neizvjesnosti“, rekao je kancelar Karl Nehammer (ÖVP). „Naša najgora očekivanja su se ostvarila“, napisao je ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg (ÖVP) na Twitteru.
“Austrijska bezrezervna solidarnost je s Ukrajinom. Naše misli su s narodom Ukrajine u ovim teškim satima“, rekao je Nehammer. Sigurno je „da ovaj obnovljeni napad na teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine neće ostati bez odgovora“, rekao je Nehammer. Pozvao je Rusiju da prekine agresiju i vrati se za pregovarački stol. „Ruski narativ o pomoći ugroženim separatističkim područjima protiv navodne agresije transparentan je i nategnut“, ističe se u priopćenju Ureda kancelara.
“Naprotiv: posljednjih tjedana ukrajinska vlada razmatra ogromnu rusku prijetnju i reagira s najvećom suzdržanošću. Ovdje se očito pokušava preokret žrtva-počinitelj.” Van der Bellen je također „oštro“ osudio „vojni napad Rusije koji krši međunarodno pravo“. Ako Putin to ne zaustavi, „upotreba vojne sile na europskom kontinentu promijenit će odnose s ruskim susjedom desetljećima“, upozorio je savezni predsjednik.
„Sada se mora učiniti sve kako bi se izbjegla daljnja eskalacija i zaštitili ljudski životi“, rekao je Van der Bellen. “Sve što Republika Austrija može učiniti kao neutralna država da doprinese miru, mi ćemo učiniti. Mir mora biti na prvom mjestu”, naglasio je savezni predsjednik. Put do pregovaračkog stola mora biti otvoren za sve strane.  Čelnica SPÖ-a Pamela Rendi-Wagner progovorila je na Twitteru o „mračnom danu za svijet“. Njezine misli su s narodom Ukrajine, napisala je predsjednica Odbora za vanjske poslove u Saboru.
Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime