Nacionalno vijeće odlučilo se za jedan od najvećih prestižnih projekata koalicije ÖVP-Zeleni – reformu eko-socijalnog poreza. To donosi cijene ugljika, koje imaju za cilj pomoći u postizanju cilja neutralnosti ugljika do 2030. godine. Zauzvrat, klimatski bonus je fiksiran kao mjera socijalne naknade – i mnoge druge mjere. Vladajuće stranke pohvalile su olakšicu od 18 milijardi eura, dok je oporba iznijela oštre kritike i smatra da je olakšanje pojela inflacija.
Što se tiče sustava, najvažniji korak je cijena CO2. Uvodna faza odvija se u srpnju i traje do prosinca 2023. Kao kompenzacijska mjera planira se regionalni klimatski bonus. Ovisno o regiji, to je između 100 i 200 eura po osobi. Druga razina poreza na dohodak bit će smanjena s 35 posto na 30 posto, a smanjit će se i porez na dobit, postupno s 25 na 24 posto u 2023. i na 23 posto u 2024. godini.
Obiteljski bonus od srpnja će biti povećan s 1500 na 2000 eura po djetetu. Za djecu stariju od 18 godina povećava se sa sadašnjih 500 na 650 eura godišnje. Dodatni iznos za djecu podići će se s 250 na 450 eura po djetetu godišnje. Osim toga, proširit će se na sve radnike s niskim primanjima (do sada samo samohrani roditelji ili jedini koji zarađuju) s djecom i isplatiti kao negativan porez.
Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.
Vanjska stručnjakinja Margit Schratzenstaller ocijenila je uvođenje poreza na CO2 kao nezamjenjiv instrument zaštite klime. Pritom je naglasila da je cijena preniska da bi izazvala „velike efekte upravljanja“. Zatražila je i ukidanje povlastice za dizel, reformu regulacije prigradskog prometa i druge ekološki štetne iznimke. Ovdje vlada još ima „nešto domaće zadaće“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime