Situacija s korona virusom je sve gora, što se sve više osjeća u dječjim vrtićima. Stoga je država Štajerska od početka prosinca najavila nacionalni sustav testiranja na antigen lizalicama.

Među mlađima od pet godina, sedmodnevna incidencija je trenutno 255, a među onima starijim od pet godina najviša je od svih skupina stanovništva s 1.411.

Do sada je postojao samo pilot sustav s antigenskim testovima na lizalice u pojedinim vrtićima – sada će država Štajerska od 6. prosinca početi s nacionalnim konceptom: svako dijete u vrtiću sada bi trebalo tri puta tjedno polagati takav test na lizalice umjesto prvobitno planirani PCR testovi . “Kapaciteti laboratorija trenutno su jako zauzeti i sada smo pomaknuli. Početkom prosinca bit će testovi na lizalice na antigen – oni su u velikoj prednosti, rezultat dobivate puno brže “, kaže zdravstvena savjetnica Juliane Bogner-Strauss (ÖVP).

Sudjelovanje u testovima na lizalicama će u svakom slučaju biti dobrovoljno, naglašava Bogner-Strauss: „Pilot projekt je prošao izuzetno dobro, ali je važan čimbenik prihvaćanje od strane same djece. Pretpostavljam da će roditelji prihvatiti ove testove, jer broj novih infekcija nažalost raste. ” Kažu da se još radi na logistici sveobuhvatnih pretraga.

Čini se da je i kadrovska situacija problematična u mnogim vrtićima: sezonske infekcije, ali i zaraze korona virusom i mjere karantene dodatno razrjeđuju ionako napete kadrovske razine. Osim toga, trenutno nema preciznih podataka koliko je osnovnih pedagoga u Štajerskoj već cijepljeno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime