U subotu poslijepodne, unatoč važećoj obavezi cijepljenja, još nije bilo jasno tko će je zapravo provesti u djelo i kako. Osim toga, još uvijek ne postoji način centraliziranog bilježenja razloga za iznimke – to će vjerojatno biti dostupno tek u travnju.

Zapravo, obaveza cijepljenja stupila je na snagu u subotu navečer i tako postala primjenjiv zakon. Zvuči jednostavno ali otvorenih pitanja je još previše. Stoga je još uvijek nejasno tko je službeno cijepljen, a tko ne, za koje cjepivo treba koliko doza i tako dalje, iako je cijepljenje od danas obvezno.

U praksi to nije velika razlika, jer će svi koji prekrše zakon biti kažnjeni tek od sredine ožujka. Proteklih dana u javnost su izašli razni nacrti koji barem daju uvid u ono što će se uskoro primjenjivati. Nekoliko ovih nacrta dostupno je već austrijskim medijima, kao i pritužbe da je potpuno nejasno kako se zapravo bilježe razlozi za iznimke, tj. za one koji se ne moraju cijepiti.

Što znamo do sada o pravilima?

Još nije službeno potvrđena, ali dostupna je verzija pravilnika o dozvoljenim vrstama cjepiva. Osim onih koji su već u upotrebi u Austriji, priznat će se i slijedeće vrste: Sinopharm, Sinovac, Covaxin, Covovax i Covishield. Rusko cjepivo Sputnik, kojega je bivši kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) želio nabaviti u velikim količinama u ranijoj fazi pandemije, nije uključeno.

Također se utvrđuje nakon koliko dana trebate još jedno cijepljenje da biste se smatrali cijepljenim. Osnovno pravilo: cijepljenim se smatra onaj tko je prije stupanja na snagu pravilnika imao tri doze. Isto vrijedi i za one koji su se oporavili, a zatim su se dva puta cijepili. Tko je dvaput cijepljen i tek tada ozdravio, ne računa se da je cijepljen tri puta, ali je ipak – kao i svi ozdravljeni – izuzet od obveze cijepljenja 180 dana.

Za one koji još nisu cijepljeni razmatraju se brojni scenariji. U jednom scenariju tako se kaže: „Osobe koje još nisu započele seriju cijepljenja moraju se podvrgnuti prvom cijepljenju što prije, drugom cijepljenju unutar 65 dana od prvog cijepljenja i trećem cijepljenju unutar 190 dana od prethodnog cijepljenja“.

Razlozi izuzeća od obveze cijepljenja, koji su sada detaljnije definirani, također su u velikoj mjeri podudarni sa ranijim izvještajima. To uključuje, na primjer, ako ste alergični na sastojke cjepiva, ili u slučaju autoimunih bolesti ako je stanje bolesti nestabilno. Također su isključeni oni od kojih se iz medicinskih razloga ne može očekivati ​​da će biti cijepljeni, kao što su ljudi koji su imali transplantaciju koštane srži, matičnih stanica ili organa, osobe s imunosupresijom ili koje su na kontinuiranoj terapiji kortizonom i osobe koje su imale tri cijepljenja, a još uvijek tijelo nije dalo nikakav imunosni odgovor.

Tehnička „rupa“ u potvrdama o iznimkama

Što se tiče izuzetaka, još uvijek postoje tehničke nejasnoće. Zakonom je propisano da liječnici koji su za to ovlašteni, s jedne strane, oboljelima izdaju potvrde, a s druge strane upisuju u registar cijepljenja da postoji izniman razlog. A s ovim potonjim postoji problem:  trenutno ne postoji središnji sustav za digitalno pohranjivanje iznimaka. U pojedinim saveznim pokrajinama je stoga izvršen pritisak na Ministarstvo zdravstva i oni su tražili rješenje, odgovor je bio da savezne pokrajine slobodno izrađuju svoje digitalne sustave. Ako se netko iz Beča, na primjer, kontrolira u Salzburgu, to bi dovelo do goleme količine posla.

Problem: Policija već sredinom ožujka kod svih službenih kontrola mora provjeriti je li osoba s kojom imaju posla cijepljena. Ako osoba spada u iznimke, uz sebe mora imati samo papirnatu potvrdu i pokazati je, barem zasad. Koliko dobro ili učinkovito zdravstvene vlasti tada mogu provjeriti je li taj papir pravi ili lažna kopija, ovisi pak o tome hoće li za to postojati tehnička rješenja barem u nekim saveznim pokrajinama.

Takve potvrde mogu izdati službenici javnog zdravstva, liječnici epidemiološke i neke specijalističke ambulante. Prema nacrtu pravilnika, to su posebne ambulante za imunokompromitirane osobe, ambulante za dermatologiju, interne ambulante, gerijatrijske ambulante, ambulante transplantacijske medicine i neurološke ambulante. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime