Hacker je istakao kako je za besplatno Covid-19 testiranje, jer su testovi koji donose putnici iz različitih zemalja „nepouzdani“.

„Vojnici koji na graničnim prijelazima pomažu zdravstvenim djelatnicima i policiji ne mogu provjeriti jesu li testovi iz Ukrajine, Turske, Srbije ili Slovenije ispravni, prije svega zbog kratkog vremena koje im stoji na raspolaganju“, pojasnio je bečki gradski vijećnik.

Napomenuo je kako bi se besplatnim testiranjem izbjeglo da povratnici s odmora pri povratku u Austriju daju lažne podatke u kojoj su zemlji bili na odmoru.

Hacher je također predložio da osobama s pozitivnim testovima treba omogućiti da budu na bolovanju nakon odmora, o čemu se ovih dana u Austriji vode moralne i ostale rasprave.

Za Hacherov prijedlog o uvođenju besplatnog testiranja pri ulasku u Austriju je i poglavar austrijske pokrajine Koruške Peter Kaiser. Protiv tog prijedloga je austrijski savezni ministar za zdravlje Rudolf Anschober, uz obrazloženje kako „troškovi besplatnog testiranja povratnika nisu za sada planirani“. Anschober je istakao kako Austrija testira „kao nikada do sada“ te da je već testirano više od 880.000 osoba, i to ne samo onih sa Covid-19 simptomima, nego i onih bez simptoma zaraze.

„Shvaćam da čudno zvuči da bi mi svi morali plaćati za ljude koji imaju novaca da si priušte odmor, ali ne žele sami izdvojiti 100 eura za test, pri povratku u zemlju“, rekao je Hacker.

Mediji navode kako je Hackera na takvo razmišljanje naveo aktualan izuzetno visok i stalan porast broja zaraženih u Beču i strah da bi se zaraza u austrijskom glavnom gradu i Austriji ponovno mogla rasplamsati.

Večernji.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime