Ubojstvo 13-godišnje djevojčice u Beču izazvalo je žestoku političku raspravu o tražiteljima azila. Osumnjičeni su dvojica mladih Afganistanaca koji su od ranije poznati policiji.

Navodi se da su drogirali, seksualno zlostavljali i ubili 13-godišnjakinju. Djevojčica je pronađena mrtva na zelenoj površini u bečkom Donaustadtu u subotu. Bečka policija uspjela je u ponedjeljak istražiti i uhititi dvoje osumnjičenih.

Uhićeni su dvojica Afganistanaca u dobi od 16 i 18 godina. Prema riječima šefa policije Gerharda Pürstla, djevojčica je vjerojatno poznavala dvojicu osumnjičenih. Nije poznato kako je iz Tullna gdje je živjela došla do Beča. U stan 18-godišnjaka je ušla vlastitom voljom. Još uvijek nije jasno kako je njezino mrtvo tijelo dospjelo na travnjak. Roditelji su u nedjelju došli u policijsku postaju Tulln. Po majici na kojoj je pisalo ‚Live or Die‘ su prepoznali da je riječ o njihovom djetetu.

Narodna stranka (ÖVP) je najavila pooštrenje za tražitelje azila. Kancelar Sebastian Kurz je rekao da za njegovog mandata definitivno neće biti zaustavljanja repatrijacije u Afganistan i popuštanja zakona o azilu – rekao je u utorak kancelar Sebastian Kurz.

Nazvao je to barbarskim zločinom i obećao da će učiniti sve da počinitelji budu strogo kažnjeni. Zločin koji je djevojčica platila životom izazvao ga je da govori oštro i odlučno.

– Smatram nepodnošljivim da nam ljudi dolaze, traže zaštitu i čine tako okrutne, barbarske zločine – zaključio je Kurz.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (ÖVP) bio je „zapanjen i zabrinut“. Ako se pokaže da su osumnjičenici iz Afganistana koji su uhićeni u ponedjeljak počinili zločin, „nastavili bi ih vraćati natrag u Afganistan“.

Naime, poznato je da je 18-godišnji osumnjičenik imao kaznenu evidenciju i da mu je već uskraćen status tražitelja azila. Međutim, podnio je žalbu, pa je njegov povratak u Afganistan odgođen. Od 2018. godine prijavljen je policiji ukupno jedanaest puta – zbog trgovine drogom, tučnjave i opasnih prijetnji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime