1. Ministerrat der Regierung Kurz II., Bundeskanzleramt, Vienna (AT), 08.01.2020, Foto: Arno Melicharek

Nacionalno vijeće dalo je u četvrtak zeleno svjetlo za obvezno cijepljenje. Velika većina zastupnika usvojila je zakon. To znači da će od veljače cijepljenje protiv CoV-a biti obvezno za sve starije od 18 godina, inače će biti novčane kazne. Iznimka su samo trudnice i osobe koje se zbog zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti, kao i one koje su se oporavile u razdoblju od šest mjeseci. Odluci je prethodila emotivna rasprava u plenumu.

Šef kluba FPÖ Herbert Kickl bio je prvi govornik koji je govorio o „povijesnoj raspravi“. „Užasnut sam, zaprepašten, potresen i šokiran“, osvrnuo se na zakon, koji je bio „pokušaj atentata na stanovništvo“. Prema Kicklu, ljudi bi bili „spušteni u sluge i kmetove“. Mjera utire put totalitarizmu, radi se o “uvođenju zdravstvenog komunizma”.

Ponosan je što je predsjednik kluba jedine frakcije koja „ne sudjeluje u ovom ludilu“, rekao je Kickl. Također je bio siguran da su protivnici obveznog cijepljenja u manjini u Nacionalnom vijeću, ali ne i izvan Donjeg doma, gdje će zakon biti poništen službenim kanalima i izborima: vlast neće izbjeći svoju „pravednu kaznu“, rekao je Kickl . Na kraju je objavio da je u svoje ime prekršio zakon. Ostat će necijepljen, rekao je.

Izmjena je i u Zakonu o mjerama: Izmjenom tijela okružne uprave mogu rješenjem zatvoriti obrte na najviše tjedan dana ako ste tri puta kažnjeni za isto nepoštivanje mjera (npr. prekoračenje ograničenja) o osobama i nedostatku provjere dokaza). U slučaju nepopustljivosti, tvrtka se može čak i odmah zatvoriti na sedam dana. Uz povećanje maksimalnih kazni, novost je da su inspekcije rada, tijela za trgovinu i nadzorna tijela prema Zakonu o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača ovlašteni u sklopu svojih aktivnosti provjeravati aktualne mjere CoV-a.

Kako je najavljeno, protivnici cijepljenja okupili su se i u Beču kako bi demonstrirali protiv odluke Nacionalnog vijeća o obveznom cijepljenju protiv CoV-a.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime