Ministarstvo zdravstva ne planira „3G“ pravilo za zaštitu od koronavirusa u javnom prijevozu. Takva obveza u mjestima koja služe osnovnoj opskrbi i zadovoljavanju ostalih središnjih potreba trenutno nije u planu, priopćeno je jučer.

Trenutačno je nošenje maske FFP2 potrebno samo kada koristite javni prijevoz i preporučuje se održavanje sigurnosne udaljenosti. Za NEOS je to „kontraproduktivno“ kada je u pitanju borba protiv pandemije, kako je rekao glasnogovornik ministarstva zdravstva Gerald Loacker. Oporbena stranka sada poziva na obvezu „3G“ u javnom prijevozu. Ulazak treba dopustiti samo onima koji su testirani, cijepljeni ili oporavljeni.

„Svatko tko se vozi vlakom od Beča do Klagenfurta ili od St. Pöltena do Bregenza trenutno može satima sjediti pored ljudi koji nisu ni cijepljeni ni testirani.“ Istodobno je iluzija pretpostaviti da se tijekom putovanja vlakom koje traje nekoliko sati, maska ​​FFP2  nikada ne skida, na primjer da biste nešto pojeli ili popili.

Ministarstvo zdravstva svoje je odbijanje obrazložilo tvrdnjom da javni prijevoz – poput trgovine mješovitom robom – služi za zadovoljavanje ključnih potreba. No, druge zemlje, poput Njemačke, nemaju problema s takvim mjerama. Od kraja studenoga dostupan je „javni prijevoz“ samo za one koji su bili negativni, cijepljeni ili preboljeli. Njemački primjer, Austrija očigledno  neće slijediti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime