Brojevi zaraženih korona virusom padaju – iako ne tako značajno kao prije nekoliko tjedana. A situacija u bolnicama u Austriji i dalje se ublažava. Još je na snazi ​​samo nekoliko mjera protiv korona virusa, među kojima je i zahtjev za maskom FFP2 u supermarketima i javnom prijevozu.

Zahtjev za maskom ukinut je u gotovo svim trgovinama, tako da ostaje samo u trgovinama sa prehrambenim proizvodima. Horst Leitner, izvršni direktor Hofera, pozvao je vladu da „odmah ukine zahtjev za maskom u trgovini hranom„. Alessandro Wolf, izvršni direktor Lidla Austria, istaknuo je da se s trenutnim brojem slučajeva „više ne može pouzdano argumentirati nastavak zahtjeva za maskom„. Barbara Teiber, čelnica sindikata GPA, rekla je: „Island, Finska, Švedska, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Norveška, Danska, Belgija, Estonija i Nizozemska već su ukinule masku u cijeloj trgovini.

Ministar Rauch za sada je odbio ovaj zahtjev. „Prvi put imamo propise koji su ujednačeni u cijeloj Austriji„, rekao je u srijedu u Vijeću ministara. Istaknuo je da se sadašnja uredba, uključujući i zahtjev za maskom FFP2, primjenjuje do 8. srpnja. „Tako bi trebalo i ostati„, rekao je Rauch. Međutim, Vlada će pratiti i ocjenjivati ​​situaciju.

Ne može se, rekao je Rauch, ponovno mijenjati mjere. Uostalom, još se ne zna točno kako će se razvijati novonastale varijante Omikrona. Pojedinačne slučajeve varijanti BA.4 i BA.5 već su prijavile savezne države Beč, Štajerska i Salzburg. Važno je „biti na oprezu„. Prema Rauchu, u tom pogledu postoji i „stalna razmjena s Južnom Afrikom“. S obzirom na nove varijante Omikrona, tamo se stvara novi korona val, posebno zbog toga što na južnoj polutci zima tek počinje.

U svakom slučaju, kada je riječ o ublažavanju, “nikakva odluka neće biti donesena preko volje i bez suglasnosti pokrajina”. Prema Rauchovim riječima, trenutno se priprema varijantni plan za jesen, „gdje planiramo više različitih scenarija, ovisno o razvoju situacije„.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime