Kao kupac, možete sami utvrditi cijene na našoj početnoj stranici“, rekao je  glasnogovornik tvrtke Florian Seidl iz Verbunda. Najveći austrijski dobavljač električne energije nedavno je povećao cijene svojim kupcima- zbog poskupljenja plina zbog ruskog sukoba, iako se reklamira „100 posto hidroelektrana„. Struja će ubuduće koštati i do 1000 eura više godišnje. „Moguće je plaćanje na rate„, rekao je glasnogovornik.

Moj račun kaže da struja koju dobijem dolazi iz 100% hidroelektrane. Zato sam se iznenadio da mi je struja skuplja 122%„, rekla je nedavno jedna mušterija na Facebooku. „To je oko 1000 eura više godišnje. Budući da hidroenergija nema nikakve veze s kontrolom goriva i plina, to ne bi trebao biti slučaj, pomislio sam.“

Pogrešna misao – zbog liberalizacije tržišta električne energije i usklađivanja s europskim sustavom 1990-ih, za tržište električne energije u ovoj zemlji vrijedi načelo zasluga. Razvoj do ove točke pokrenut je ulaskom Austrije u EU i odlučen je 1999. godine. Od tada cijenu više ne određuje Vlada, već burza električne energije.

Kao reakcija na ekstremno povećanje cijena na tržištu energije, Vlada sada dijeli energetski bonus. Mnogi Austrijanci mogu se radovati jednokratnom bonu od 150 eura. Uz inflaciju od 1000 eura godišnje nije sasvim dovoljno, ali bolje nego ništa.

Austrija: Bon za grijanje od 150 €

A ako ne možete odmah platiti račune, možete platiti na rate, barem u Verbundu. „Ova opcija plaćanja je produžena do 18 mjeseci, a financijska potpora za slučajeve teškoća značajno je povećana.“ istič.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime